Whole Foods не успява да се възползва от бума в търсенето на продуктите на Amazon

Amazon избра да отвори отделна верига, наречена Amazon Fresh

22:15 | 7 октомври 2020
Преводач: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хранителната индустрия е едно от малкото ярки места в иначе ударената от пандемията американска икономика, пише Bloomberg, oсвен ако не пазарувате във Whole Foods Market, престижната верига, придобита преди три години от Amazon.com.

Посещенията на WholeFoods през септември намаляват с 25% в сравнение с година по-рано, сочат данни на Placer.ai, която отчита трафика от около 30 милиона мобилни устройства. Част от спада се дължи на обединяването на посещенията за пазаруване и закупуването на повече хранителни стоки онлайн, но понижението на трафика във Whole Foods е много по-рязко, отколкото при Walmart, Kroger или Trader Joe’s.

Междувременно посещенията в Albertsons Cos. се увеличават миналия месец в сравнение със същия период година по-рано. Въпреки че Earnest Research изчислява, че продажбите на Whole Foods (включително онлайн), са нараснали с цели 10% по време на пандемията, някои съперници отчитат двойни печалби.

„Всички купуват повече навсякъде, но като цяло клиентите всъщност не искат WholeFoods“, заяви Майкъл Малуф, който проследява потребителските навици за Earnest Research.

Amazon не отделя продажбите на Whole Foods, така че е трудно да се получи пълна картина на трудностите на веригата. Междувременно Amazon избра да отвори отделна верига, наречена Amazon Fresh. Някои анализатори обаче са скептични към придобиването за 13,7 милиарда долара. Според Бил Бишоп, дългогодишен консултант в хранителната индустрия и основател на консултантската фирма Brick Meet Click, сделката вероятно е била добре обмислена за времето си, но в ретроспекция е „стратегическа грешка“.

„Пазарът на Whole Foods продължава да расте и ние силно оспорваме този лош облик на здравето на нашия бизнес. Освен че предлагаме безопасно пазаруване в магазина, ние се гордеем, че успяхме бързо да разширим доставките на хранителнителни стоки, за да отговорим на нуждите на клиентите“, заяви говорител на Whole Foods.

След като увеличеният интерес към здравословните храни доведе до бум сред търговците за купуването на органични продукти, Amazon започна да рекламира понижения на цените, за да привлече клиенти. Amazon Prime се превърна в програма за лоялност на Whole Foods. 

Whole Foods понижи работните часове за някои от магазините си и дори премина към временното затваряне на част от тях, за да си освободи повече време за онлайн доставки. Твърде пренеселените ѝ магазини обаче често са обект на оплаквания от клиентите, тъй като пандемията ограничава капацитета им. 

Поради тази причина Whole Foods отвори миналия месец подобно на склад съоръжение в Бруклин, чиято цел е да попълва онлайн поръчките. Компанията планира да отвори още такива места, за да намали натиска на претъпканите ѝ локации, твърди запознат източник. 

"Купувачите на Prime определено промениха преживяването във Whole Foods", заяви бивш старши мениджър на компанията, пожелал да запази анонимност. "Те са точно обратното на купувачите на Whole Foods. Те търсят бързина и ефективност", добавя той. 

Numerator, изследователска компания, изчислява, че 4,5 милиона по-малко американски домакинства са пазарували във Whole Foods от началото на март спрямо същия период година по-рано. От фирмата посочват, че Whole Foods губи някои от по-ранните си клиенти и ги заменя с по-млади представители на градското население, които обикновено вече са били включени в Prime - програмата за членство на Amazon, но не са така заможни.