Септември сложи край на серията месечни ръстове на Wall Street

Октомври може да предостави известно облекчение на пазара

08:35 | 1 октомври 2020
Обновен: 09:11 | 1 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Септември се оказа труден месец за основните индекси в САЩ, като Wall Street го изпрати с първи загуби след ралито, започнало в края на март, пише Market Watch.

Въпреки това историята предполага, че тежкият септември, който традиционно е най-слабият месец от годината за американските акции, може да бъде последван от по-силно представяне на индексите, макар октомври обичайно да е вторият най-тежък месец за пазара. 

В сряда индексът Dow Jones Industrial Average приключи месеца със спад от 2,3%, S&P 500 се понижи с около 3,9% за септември, а Nasdaq Composite Index - с 5,2%. 

Последният път, когато някой от основните индекси отбеляза толкова лошо представяне през септември, беше през 2011 г. по време на европейската дългова криза и след понижението на кредитния рейтинг на САЩ от Standard & Poor.

Данните на Dow Jones Market обаче показват, че не е необходимо загубите, които сложиха край на серията месечни ръстове след март, когато пандемията удари пазарите, да се пренесат и през октомври. 

Всъщност индексите имат тенденцията да се покачват 70% от времето през следващия месец, ако загубите са толкова тежки, колкото през септември тази година. Изчисленията са базирани на десет периода, в които Dow е отбелязвал спад от поне 2% през септември, S&P 500 - 3,5%, а Nasdaq Composite - поне 4,5%. 

Като цяло обаче S&P 500 и Dow са склонни да се понижават през октомври. Трябва да се отбележи, че относително краткият набор от данни е изкривен от големите спадове от 2008 г., когато Dow загуби 14,1% през октомври, S&P 500 се понижи с близо 17% през този месец , а Nasdaq Composite - с почти 18%.

Тези спадове по време на финансовата криза през 2008 г. понижиха общото представяне на Dow, като средната му загуба за октомври е от около един процент, а тази на S&P 500 е около 1,2%. Nasdaq Composite обаче има тенденция да се покачва с близо 4% през месеца. 

Графика

Графика: Dow Jones Market Data

Със сигурност пътят пред фондовата борса през 2020 г. е несигурен, въпреки че инвеститорите се надяват на нови стимули от Вашингтон за борба с удара от пандемията върху бизнес активността. 

За момента обаче инвеститорите могат да разчитат на по-лек октомври, ако не на по-малко несигурен, имайки се предвид наближаващите избори на 3 ноември.