Continental: Заради азиатските производители на гуми в Източна Европа се затварят заводи в Западна Европа

Свръхкапацитетът в Западна Европа е между 13 и 15 милиона гуми за пътнически превозни средства

20:22 | 30 септември 2020
Обновен: 21:09 | 30 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Continental заяви, че нейното мащабното преструктуриране, което ще доведе до премахване или прехвърляне в други звена на 30 000 работни места, е било предизвикано отчасти от азиатските й конкуренти, които навлизат в Европа и заливат пазара с твърде много гуми, съобщава Bloomberg.

Заводът на Continental в Аахен, най-западният германски град, ще бъде най-вероятно десетият завод за гуми в Западна Европа, който ще бъде затворен или преструктуриран за срок от пет години, заяви главният изпълнителен директор Елмар Дегенхарт пред репортери в сряда. Азиатските компании добавиха към пазара производство от 50 милиона гуми в Източна Европа през последното десетилетие, въпреки че пазарът е в стагнация.

„Досега успяхме да устоим на това развитие, но сега достигнахме точка, при която свръхкапацитетът в Западна Европа е между 13 и 15 милиона гуми за пътнически превозни средства“, коментира Дегенхарт. Continental ще затвори фабриката в Аахен в края на следващата година, което ще засегне близо 2000 работни места.

61-годишния Дегенхарт направи своето изявление, след като Надзорният съвет на Continental одобри стартирането на по-драстична реорганизация на почти 150-годишния производител на гуми. Мерките, които бяха предприети още миналата година за съживяване на печалбите, се оказаха недостатъчни, тъй като пандемията от Covid-19 нанесе силен удар върху глобалното производство на автомобили и оказа натиск върху перспективите на индустрията.

Continental заяви на 1 септември, че планира да съкрати или да прехвърли в други звена до 13% от работната си сила, за да намали разходите с поне един милиард евро (1,2 милиарда долара) годишно. Около 90% от мерките за преструктуриране, които имат потенциала да засегнат 30 000 работни места, трябва да бъдат приложени до 2025 г.

Вътрешните операции на компанията ще бъдат силно засегнати, като около 13 000 работни места ще бъдат преместени в други области или изцяло закрити. Заводът за автоелектроника в Карбен, северно от Франкфурт, ще затвори до края на 2024 г.

В Continental работят около 232 000 души по целия свят, включително 59 000 само в Германия. До момента доставчикът не прибягва до предоставяне на перспектива за цялата година, като се позовава на постоянната пазарна несигурност. Според Continental глобалният пазар няма да възвърне нивата си от 2017 г. до средата на десетилетието. Германският концерн отложи плановете си да отдели подразделението си Vitesco Technologies, докато пазарите не се подобрят.

Дегенхарт уточни, че продажбите на активи се разглеждат като опция, която може да засегне няколко хиляди работни места, включени в общия брой на обявените в началото на този месец съкращения.