Фабричното производство в Китай е сигнал за стабилното възстановяване в страната

Активността в сектора на услугите също се повишава през септември

09:40 | 30 септември 2020
Обновен: 09:40 | 30 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Официалният показател за активността в китайския производствен сектор се повишава през септември на фона на силното производство и поръчки, което предполага, че възстановяването остава стабилно. Активността в сектора на услугите също се повишава, съобщава Bloomberg. 

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за производствения сектор се покачва до 51,5 пункта през септември спрямо регистрираните 51 пункта месец по-рано, показват данни на Националната служба за статистика на Китай (NBS). Средните очаквания на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за ръст на индекса до 51,3 пункта.

Индексът за сектора на услугите се повишава до 55,9 пункта спрямо 55,2 пункта през август. Нивото му е над средните очаквания и далеч над границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването. 

Активността на

Активността на компаниите в Китай в производствения сектор и в сектора на услугите се подобрява. Графика: Bloomberg 

Подобрението се дължи на възстановяването на операциите и силния износ на фона на постепенното отваряне на икономиките по света. Потреблението в Китай също започна да се повишава, след като повечето от рестрикциите бяха отменени. 

„По-добрият от очакваното отскок е широкообхватен“, заяви Бети Уанг, старши икономист в Australia & New Zealand Banking Group. „Дали възстановяването ще бъде устойчиво зависи много от начина, по който ще се развият някои фактори, включително възраждането на вируса в чужбина и президентските избори в САЩ“, добавя експертът.