Латинска Америка има своя корпоративен победител от пандемията, акциите на компанията поскъпват с 233%

Първичното публично предлагане на Locaweb Servicos de Internet е най-доброто за пазара в региона през тази година

22:32 | 29 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Patricia Monteiro/Bloomberg
Снимка: Patricia Monteiro/Bloomberg

Относително малко известна компания, появила се в разгара на дот-ком балона, стана един от най-големите корпоративни победители на пандемията, опустошаваща най-голямата икономика на Латинска Америка, пише Bloomberg. 

Locaweb Servicos de Internet, която предлага услуги от хостинг на уебсайтове до облачни изчисления, отчита ръст на търсенето от малки и средни дружества, след като вирусът затвори магазини и принуди служители да работят от домовете си. Компанията стана публична през февруари, когато пандемията удари, и оттогава насам акциите ѝ са поскъпнали с 233%, което прави първичното ѝ публично предлагане най-доброто за Латинска Америка през тази година, сочат данни на Bloomberg.

Базираната в Сао Пауло компания, основана през 1998 г., отчита ръст на нетните си приходи от около 25% през второто тримесечие на годишна база благодарение на сегмента ѝ за електронна търговия, който предлага инструменти на клиентите, желаещи да създадат дигитални магазини. Броят на новите магазини на платформата на Locaweb е почти четворно по-висок спрямо края на 2019 г. 

“Пандемията насърчи растежа ни, но ние бяхме заложили агресивно портфолио от продукти и темпът на продажбите ни вече беше силен през първите два месеца на годината”, заяви главният изпълнителен директор на компанията. 

Мерките за социална дистанция задвижиха промяната в начина, по който бразилците пазаруват. Онлайн покупките, които генерираха 7-процентен дял от общите продажби през 2019 г., ще се увеличат до 30% до 2030 г., сочат очаквания на HSBC. Страната, която е една от горещите точки на пандемията, вече започна постепенно да отваря икономиката си. 

Locaweb е фокусирана върху придобиванията, за да остане на пътя на растежа. Компанията обяви покупката на Social Miner за около 3,9 милиона долара миналата седмица и е в напреднали преговори с още шест дружества, твърди нейният финансов директор.