Испанският здравен министър засили натиска върху регионалнoтo правителство на Мадрид

Салвадор Ила призова правителството на Мадрид да предприеме по-строги мерки срещу коронавируса, тъй като сегашните са "недостатъчни"

17:20 | 27 септември 2020
Обновен: 18:21 | 27 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Испанският министър на здравеопазването Салвадор Ила призова регионалното правителство на Мадрид да предприеме по-строги мерки за овладяване на кризата с Covid-19, на фона на задълбочаващия се политически спор по отношение на противопандемичните мерки в страната, предава Bloomberg.

„От позиция на максимална институционална лоялност призова да бъдат преразгледани обявените мерки и да се следват препоръките на учени и здравни експерти“, написа Ила в Twitter

Политическата стратегия за ограничаване на заразата в Мадрид предизвика пререкания между двете основни партии, след като ръководеното от социалистите правителство на премиера Педро Санчес призовава регионалната администрация, управлявана от основната опозиционна "Народна партия", да направи повече за справяне с вируса на фона на нарастването на случаите.

Докато Ила призова регионалните власти да блокират цялата столица, длъжностните лица в Мадрид настояват да бъдат предприети частични подходи, като ограничаване движението в райони с най-висок процент на инфекция. Испански вестници, включително El Pais, съобщиха днес, че Ила търси начини да поеме контрола върху  противопандемичните политики в Мадрид.

Испания съобщи за 4 122 нови случая в петък спрямо броя на заразените, възлизащ на 3471, ден по-рано. Една четвърт от тях бяха отчетени само в Мадрид. От 716 481 случая на Covid-19 в Испания, регистрирани от началото на пандемията, 213 709 са случаите в испанската столица