Кандидатът за премиер на Ливан подаде оставка, след като не успя да сформира безпартиен кабинет

Оттеглянето на Мустафа Адлиб е широко разглеждано като удар срещу президента на Франция Еманюел Макрон

15:20 | 27 септември 2020
Обновен: 15:21 | 27 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кандидатът за министър-председател на Ливан Мустафа Адиб обяви, че се оттегля, след като не успя да сформира безпартиен кабинет, пише investor.bg

Оставката е широко възприемана като удар по президента на Франция Еманюел Макрон, който организира широка подкрепа за Адиб в опит да сложи край на най-тежката политическа и икономическа криза от края на гражданската война през 1990 г.

Седмици след катастрофална експлозия в пристанището на Бейрут, която уби 190 души и унищожи голяма част от града, Макрон посети бившата френска колония и обяви инициатива за формиране на ново реформистко правителство.

Междувременно Саад Харири, бивш премиер на Ливан, близък до Саудитска Арабия, заяви, че не иска да сформира правителство. Харири, ръководител на доминирания от сунитите блок „Бъдеще“, заяви, че подкрепя инициативата на френския президент Еманюел Макрон и „улесняване на всичко, което би могло да я увенчае с успех, защото това е единствената и последна възможност да се спре крахът на Ливан“, посочва се в негово изявление, цитирано от Bloomberg.

Целия материал може да прочете на investor.bg