Конфедерацията на британската индустрия: Сделка с ЕС е постижима и трябва да бъде сключена

Генералният директор на организацията заяви, че е време "духът на компромиса да дойде"

14:17 | 27 септември 2020
Обновен: 16:52 | 27 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Дейм Каролин Феърбейн, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия. Снимка: Bloomberg
Дейм Каролин Феърбейн, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия. Снимка: Bloomberg

Търговска сделка след Brexit "е постижима и трябва да бъде сключена", заяви организацията, представляваща британския бизнес, ден преди да се проведе следващия рунд на търговски преговори между Обединеното кралство и ЕС, съобщава BBC.

Дейм Каролин Феърбейн, генералният директор на Конфедерацията на британската индустрия, заяви, че е време "духът на компромиса да дойде".
Преходният период на Brexit, по време на който Великобритания се придържа към правилата за търговия в ЕС, приключва на 31 декември. Обединеното кралство и ЕС все още не са постигнали споразумение, което да дефинира бъдещите им търговски взаимоотношения.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че търговското споразумение с ЕС трябва да бъде сключено до 15 октомври, за да може да бъде ратифицирано до началото на 2021 г.

Но въпреки това, разговорите бяха овенчани с неразбирателства и все още са налице ключови точки на разногласия, сред които риболовът и границата на остров Ирландия. Следващият официален девети кръг от преговори започва на 28 септември.

Конфедерацията на британската индустрия проведе проучване сред 648 компании, което установи, че само 4% от компании предпочитат Великобритания да напусне ЕС без споразумение.

Половината от фирмите заявиха, че въздействието от борбата с коронавируса се е отразило негативно на подготовката им за следващата година, когато ще приключи преходният период.

"Следващата седмица преговорите за Брекзит навлизат в 11-ия час", каза Дейм Каролин. „Сега трябва да настъпи моментът за политическо лидерство и духът на компромис да дойде и от двете страни. Сделката може и трябва да бъде сключена."

По нейните думи бизнесът се сблъсква с 'хеттрик на безпрецедентни предизвикателства' - възстановяване от първата вълна на Covid-19, справяне с възраждането на вируса и подготовка за значителни промени в търговските отношения на Обединеното кралство с ЕС.

Дейм Каролин добави, че „добрата сделка ще осигури възможно най-силната основа, на база на която страните ще могат да се възстановяват от пандемията."
Според генералния директор това ще запази фирмите в Обединеното кралство конкурентоспособни, като минимизира бюрокрацията и допълнителните разходи, и ще се освободят необходимото време и ресурси за преодоляване на трудните времена, които предстоят.

Според редактора на BBC Europe Катя Адлер, един дипломат от ЕС е заявил, че двете преговарящи страни са постигнали консенсус за "90% от техническите въпроси" . Дипломатът е казал още, че "останалите 10% са политически" и "ако те не могат да бъде решени, тогава останалите 90% са без значение".

Всяко търговско споразумение ще има за цел да премахне митата и да намали други търговски бариери. Освен това ще има за цел да обхване както стоки, така и услуги. Ако преговарящите не успеят да постигнат сделка, Великобритания е изправена пред перспективата да търгува с ЕС съгласно основните правила, определени от Световната търговска организация (СТО)

При този сценарий тарифите ще се прилагат за повечето стоки, които британският бизнес изнася в европейския единен пазар. Това би довело до поскъпване на британските стоки, които ще станат и по-трудни за продажба в Европа. Ако реши, Обединеното кралство също може да въведе пропорционални търговски правила за европейските стоки.