Aкциите на BP се сринаха до 25-годишно дъно

Причината - нарастващият aкционерски скептицизъм по отношение на плановете за "зелено" преструктуриране на компанията

22:03 | 24 септември 2020
Обновен: 07:53 | 25 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Само седмица,  след като обяви своя план да се превърне в чист енергиен гигант, BP oтчете 25-годишен срив на акциите, съобщава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Бърнард Луни и неговият нов мениджърски екип изнесоха 10-часови презентации в продължение на три дни миналата седмица в опит да покажат на света, че петролният и газов гигант може да се адаптира към нисковъглеродното бъдеще, без да пожертва нивата на възвръщаемост.

Акциите на BP затвориха в Лондон на цена от 232,4 пенса - най-ниското ниво от октомври 1995 г. Въпреки че поевтиняването на суровините и страховете от втора вълна на коронавируса оказаха своето влияение, сривът предполага, че акционерите не са повярвали на амбициите и заявките на Луни.

„Инвеститорите остават скептични“, коментира Мирза Байг, глобален ръководител към Aviva Investors. Според Мирза компанията е била принудeна да вземе това решение поради изменението на климата и появата на нови регулации, вместо да го направи по собствена инициатива.

Акциите на

Акциите на BP се сринаха до 25-годишно дъно. Графика: Bloomberg

Бърнард Луни пое поста главен изпълнителен директор през февруари, но така нареченото събитие „BP Week“ този месец беше големият му момент, предназначено да придаде стойност на плана за климатична неутралност на компанията до 2050 г. Събитието беше и възможност за Луни да убеди акционерите да продължат да се придържат към BP, след като компанията намали дивидентите си наполовина през август.

„Това, което инвеститорите търсят при компаниите, когато обявяват големи стратегически промени в каквато и да е напосока, е убедителни отговори на три въпроса: какво, защо и как", коментира Ник Стансбъри, фонд мениджър към Legal & General Group

Поддържане на възвръщаемостта

В основата на преоткриването на BP е намаляването на производството на нефт и газ и паралелното разрастване на бизнеса с възобновяеми източници. Луни обеща на инвеститорите, че може да постигне този баланс, като същевременно поддържа възвръщаемост от 8% до 10%. Това не е толкова високо ниво, колкото двуцифрената възвръщаемост, която носят понякога нефтените разработки, но все пак е голяма спрямо други проекти за чиста енергия.

По време на събитието Луни обърна специално внимание върху опита на BP, интеграцията, ниските разходи за заеми и умението за търговия, но пазарът вероятно ще остане скептичен, докато заявената възвръщаемост не бъде демонстрирана на практика, коментират анализатори от Redburn.

„Предизвикателството на BP се състои в изграждането на умения в областта на възобновяемата енергия и конкурентно предимство в избрани области, което позволява на инвеститорите да вярват, че могат да си осигурят привлекателна финансова възвръщаемост от разпределения капитал“, коментира Мирза Байг от Aviva, която силно подкрепи амбициите на BP за климатичен неутралитет.

Поставянето на BP в позиция, в която тя може да донесе печалба от мащабни проекти за възобновяема енергия, ще изисква много предварителни разходи.

По-рано този месец BP купи дял на стойност 1,1 милиарда долара в разработки, собственост на друг петролен гигант - Equinor. Краткосрочно зададените цели, изложени миналата седмица, предполагат, че ще последват още подобни сделки.

„За да постигне BP нисковъглеродната си цел от 50 гигавата възобновяема производствена мощност до 2030 г., е необходим значителен растеж през следващите години“, коментира Стюарт Ламонт, инвестиционен мениджър в Brewin Dolphin Holdings. По неговите думи това ще изисква дисциплина от страна компанията, осигуряваща деликатен баланс между работата по постигане на целите за декарбонизация, като същевременно се постигне привлекателна възвръщаемост за акционерите.