Total заменя рафинерията в Париж с инсталации за производство на биогорива

Инвестицията е на стойност 500 млн. евро и трябва да бъде реализирана до 2024 г.

20:55 | 24 септември 2020
Обновен: 07:56 | 25 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Total прекратява рафинирането на нефт в региона на Париж и започва подмяна на инсталациите в съоръжението с такива за възобновяеми горива и биопластмаси. Инвестицията е на стойност 500 милиона евро (582 милиона долара) и трябва да бъде реализирана до 2024 г., предава Bloomberg.

Решението отразява нарастващото търсене за по-екологична енергия и продукти, но и също така поетият ангажимент от страна на Total да намали зависимостта си от въглеводороди и да ограничи въглеродните емисии. Френският енергиен гигант, подобно на европейските си партньори Royal Dutch Shell и BP, е подложен на нарастващ натиск от правителства, потребители и инвеститори за засилване на мерките в борбата с изменението на климата.

Рафинирането на суров нефт на комплекса в Гранпруи ще спре през март, а съхранението на въглеводороди ще приключи до края на 2023 г., се посочва в изявление на Total. До 2024 г. дейността на съоръжението ще бъде преструктурирана в производство на възобновяеми дизелови двигатели, насочено най-вече към авиационния сектор; рециклиране на пластмаси и биопластмаси, както и изграждане две слънчеви eлектроцентрали. Петролните клиенти в региона на Париж ще бъдат снабдявани от рафинериите на Total в Нормандия и Донгес.

„Total демонстрира ангажимента си към енергийния преход и потвърждава амбицията си да постигне въглероден неутралитет в Европа до 2050 г.“, заяви Бернар Пинател, президент на Total Refining & Chemicals. По неговите думи съоръжението в Гранпруи съставлява 8% от общия капацитет за рафиниране на Франция.

Петролният сектор е изправен пред трудности, след като пандемията от коронавирус продължава да ограничава търсенето на петролни продукти като керосин. За разлика от Гранпруи, заводът за биогорива на Total в Ла Мед, в южната част на Франция, продължава да отчита покачване на приходите, заяви през юли главният изпълнителен директор Total Патрик Пуане. 

Преходът към възобновяеми горива

През последните години рафинерията в Гранпруи е обект на множество проблеми, свързани с тръбопроводната мрежа. Подмяната й би струвала почти 600 милиона евро - инвестиция, която едва ли ще бъде реализирана, тъй като френското правителството няма да се откаже от политиките си в полза на възобновяемите горива и по-екосъобразните превозни средства, поясниха от Total.

Новото съоръжение, който ще бъде въведено в експлоатация през 2024 г., ще може да произвежда 400 000 тона биогорива годишно, включително 170 000 тона устойчиво авиационно гориво, в съответствие с целта на Франция 5% от авиационните горива да бъдат възобновяеми до 2030 г.

По отношение на спецификацията заводът ще произвежда така наречената HEFA био-авио, т.е. гориво, което се произвежда от хидропреработващи естери и мастни киселини. Останалата част от продукцията ще се съставлява от възобновяема нафта, използвана за производство на биопластмаси, възобновяем дизел и хидротерирано растително масло (HVO) .

Преструктурирането на рафинерията отразява промяната на потребителските навици във Франция -  търсенето на традиционен дизел в района на Париж спада с 4% до 5% на годишна база, тъй като потребителите постепенно преминават към електрически автомобили, коментира Бернар Пинател.

Новият комплекс ще преработва предимно животински мазнини от Европа и използвано готварско олио, смесени с други растителни масла като рапица. Съоръжението няма да използва палмово масло, което е обект на критика от природозащитните организации, според които то е основна предпоставка за увеличаване на обезлесяването.

Съвместното предприятие на Total с холандския производител на химикали Corbion също ще изгради нов завод на площадката в Гранпруи, който ще използва захар вместо масло за производство на пластмаса от 2024 г. Подобно начинание на Corbion пожъна успех преди две години в Тайланд. Пазарът на така наречените PLA биопластмаси, които могат да се използват за производство на фолио и твърди опаковки, нараства с 15% годишно, сочат данни на Total.

Френската компания ще се обедини с Plastic Energy, с помощта на която ще се рециклират пластмасовите отпадъци в полимерна суровина, която може да се използва за опаковане на храни. На площадките в Гранпруи и Гаргенвил ще бъдат изградени две слънчеви електроцентрали с общ капацитет 52 мегавата.