JP Morgan ще бъде глобена с около 1 милиард долара по обвинения за пазарна манипулация

Американската банка е фалшифицирала поръчките за покупка на метали и облигации, насочвайки цените в желана посока

19:28 | 24 септември 2020
Обновен: 19:30 | 24 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската инвестиционна банка JP Morgan ще плати около 1 милиард долара, за да уреди извънсъдебно разследванията на американските власти за пазарна манипулация. Става въпрос за неправомерно поведение на пазарите за метали и облигации, твърди Bloomberg, позовавайки се на запознати източници, цитирани от investor.bg

JP Morgan е обвинена в т. нар. "Spoofing" от властите на САЩ. При този процес търговецът е фалшифицирал поръчка за покупка, за да насочи цените в желаната от него посока. Тази практика на подправяне беше изрично забранена през 2010 г. Въпреки че подаването и анулирането на поръчки не е незаконно само по себе си, то не може да бъде част от стратегия за надхитряване на други търговци. „Spoofing" се нарича незаконната стратегия, при която един търговец, например, прави голяма поръчка за покупка и сигнализира по този начин на другите, че цената може да нарасне. Въпреки това дилърът след това бързо анулира поръчката и продава акциите на малко по-висока цена.

Според информацията на Bloomberg споразумението на правителството с JP Morgan няма да води до каквито и да било ограничения върху бизнес практиките ѝ. Очаква се обаче JP Morgan да признае неправомерни действия.

Целия материал може да прочетете на investor.bg