Европа отговаря с нова стратегия в борбата с Covid-19

Старият континент се насочва към по-леки мерки, които да бъдат приспособявани спрямо настоящите условия

12:01 | 24 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

След лятото на относителна свобода, последвала строгите ограничения срещу разпространението на пандемията, Европа изпробва нова стратегия, за да овладее следващата вълна на коронавируса - по-леки мерки, пише Bloomberg. 

За разлика от препоръките хората да останат по домовете си, които бяха характерни за първата вълна на вируса, частичните ограничения не са предназначени за пълното спиране на разпространението на заразата. Вместо това, идеята е мерките да обхванат някои горещи точки, като в същото време големи части от икономиката останат отворени за бизнеса. 

Тъй като нивото на смъртността остава далеч под това от пролетта въпреки възраждането на заразата във Франция, Испания, Великобритания и други страни правителствата се опитват да избегнат строгите мерки, които доведоха до най-тежките рецесии в съвременната история. Частичните и променливи ограничения вероятно ще останат факт поне през следващата година, докато държавите чакат ваксина, която да е ефективна и масово достъпна. 

Затворен заради

Затворен заради пандемията пъб в Лондон. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg 

Един урок от Азиатско-тихоокеанския регион е, че подобни ограничения работят, когато са съчетани със стратегия за тестване и проследяване. Невъзможността на Европа обаче да посрещне изискването за необходимите тестове и недостигът в някои страни на капацитет за проследяване значат, че регионът може да се сблъска с редица предизвикателства при новия си подход.

Новите мерки 

Това обаче не спира правителствата да опитат. В Западна Европа тази седмица властите въведоха ограничения по отношение на нощния живот и събиранията и затегнаха правилата за носене на предпазни маски за лице на публични места. 

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън препоръча на жителите да работят от домовете си за шест месеца, в случай, че за тях е възможно, като нареди на клубовете и ресторантите да затварят в 22 часа. 

Във Франция баровете в региона на Париж и някои други градове също трябва да затварят в 22 часа от понеделник, докато в региона на Марсилия - един от най-тежко засегнатите, ресторантите и баровете ще бъдат затворени. Новите ограничения ще останат в сила за две седмици. 

В Испания здравният министър Салвадор Ила призова жителите на Мадрид да не напускат домовете си, освен ако това не е от изключителна важност, въпреки че позволи на ресторантите, дори в най-тежко засегнатите региони, да останат отворени да 13:30 часа. 

Тестване, проследяване

Прогресът на Азиатско-тихоокеанския регион в борбата с пандемията показва, че целенасочените мерки могат да работят, само ако са комбинирани с мащабно тестване и проследяване, както и ако местните жители ги следват. 

След разпространението на коронавируса в Пекин през юни Китай се отказа от по-ранната си стратегия да затвори милиони хора по домовете им. Вместо това, правителството затвори училищата и въведе стратегия за тестване на над 11 милиона души, като нареди на жителите на квартали с висок риск да останат по домовете си, позволявайки на по-голямата част от населението на града да се движи свободно. 

Целевият подход обаче достига лимитите си на места, в които първоизточникът на вируса остава неустановен, което доведе до най-високия процент на нови случаи. Това се случи в момент, в който системата за проследяване на заразени не успя да сработи, оставяйки властите несигурни по отношение на асимптоматичните случаи. В Австралия и Хонконг подобна ситуация накара властите да въведат същите строги мерки от пролетта, за да забавят разпространението на вируса. 

Втората вълна

Втората вълна на пандемията в Европа е по-силна в някои страни, отколкото първата. Графика: Bloomberg 

Хонконг, който отчете най-тежкото разпространение на вируса през юли, не можа да премине към пълни ограничения, тъй като малките апартаменти оставят някои семейства без собствени кухни или бани. Вместо това, азиатският финансов хъб ограничи работното време на ресторантите, публичните събирания до двама души и направи маските задължителни дори при спортуване на открито. Хонконг адаптира отново мерките си на всеки седем дни, за да избегне удара върху икономиката. 

Потребител използва

Клиент използва станцията за дезинфеция на ресторант Tsim Sha Tsui в Хонконг. Снимка: Lam Yik/Bloomberg 

Променливите изисквания

“Европейските власти могат да опитат нещо подобно, въвеждайки строги ограничения за две седмици, следвани от четири седмици на по-леки мерки”, смята Дейвид Солсбъри от мозъчния тръст Chatham House. 

По-леките мерки вече показаха известен успех в Европа. В Италия властите затвориха нощните клубове при първите признаци за нова вълна на пандемията през август, като успяха да избегнат ниво на новозаразени, подобно на това във Франция или Испания. Германия въведе локални мерки за районите с най-висок брой на новозаразени. 

И все пак новите мерки създадоха някои неуредици и недоволство - например след отказа на Великобритания от усилията ѝ да върне обратно служителите в офисите.