Банки в Обединеното кралство закриват сметките на британци, живеещи в ЕС

При липса на сделка с ЕС британските банки няма да могат да предлагат услуги в целия блок

16:00 | 22 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Банковите сметки във Великобритания на хиляди британски граждани, живеещи в Европейския съюз (ЕС), ще бъдат закрити до края на годината, когато Brexit набилжи, предава Bloomberg. 

Банки като Lloyds Banking Group и Barclays изпращат писма до клиентите, че сметките им ще бъдат закрити. 

При липса на сделка с ЕС британските банки ще загубят "паспортните си права" за предлагане на банкови услуги в целия блок. 

„Сметките ще бъдат затворени и дебитните и кредитните карти ще бъдат анулирани“, казва Найджъл Грийн, основател на deVere Group, отбелязвайки, че без търговска сделка и без наличие на нови банкови лицензи става незаконно банките да обслужват британски клиенти, живеещи в ЕС

Lloyds се свързва с клиентите си в страни като Холандия, Германия и Португалия, като им казва, че на банката вече не е позволено да им предлага услуги и те трябва да търсят алтернативни възможности, съобщава Sunday Times.

„Писахме на малък брой клиенти, живеещи в засегнати страни от ЕС, за да ги уведомим, че поради излизането на Обединеното кралство от ЕС, за съжаление вече няма да можем да им предоставяме някои банкови услуги, базирани в Обединеното кралство“, заяви Lloyds  в изявление. Представител на Barclays отказа коментар.