Мрачните дни за долара не са приключили

В следващите дни могат да се увеличат разпродажбите на долари и да се насочват средства към паунда и австралийския долар

11:47 | 21 септември 2020
Обновен: 11:47 | 21 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-слабото тримесечие за долара в последното десетилетие може да се влоши още, тъй като инвеститорите реагират на ефектите, които огромните ръстове на американския пазар на акции имат върху състава на техните портфейли, пише Bloomberg.

Индексът Bloomberg Dollar Spot се е понижил с близо 5% през това тримесечие и е напът да отбележи най-големия си спад от 2010 г. насам, докато американската икономика показва признаци на възстановяване от предизвикания от пандемията спад. На този фон широкият показател S&P 500 отбелязва ръст от 7%, докато акциите от Япония през еврозоната и Канада са с много по скромни повишения в цените си, докато тези в Обединеното кралство и Австралия са на червена територия.

Доларовият индекс

Доларовият индекс на Bloomberg е напът да отбележи най-лошото си тримесечие от десетилетие. Графика: Bloomberg

Превъзходството на американския капиталов пазар обаче може да подтикне глобалните парични мениджъри да преструктурират портфейлите си в опит да поддържат подходящи нива на риска. Този процес, който често се случва в последните дни на месеца, тримесечието или годината обикновено включва разпродажби на високооценени активи и закупуване на такива, които изостават.

В следващите дни това може да увеличи фондовете, продаващи долари и купуващи валути, свързани с не толкова добре представящи се пазари на акции, като британския паунд и австралийския долар.

Американските акции

Американските акции се представят значително по-добре спрямо други капиталови пазари. Графика: Bloomberg

Хедж фондовете повишиха дългите позиции в Австралия до най-високите нива от март 2018 г. през седмицата до 15 септември, показват данни, обобщени от Комисията за търговия със стокови фючърси.

Доларовият индекс на Bloomberg се понижава с 0,2% в началото на търговията в Лондон в понеделник, удължавайки спада от 0,5% през миналата седмица.