Как умните технологии помогат за спасяването на пчелите по света?

17:49 | 19 септември 2020
Обновен: 18:06 | 19 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Patricia Monteiro/Bloomberg
Снимка: Patricia Monteiro/Bloomberg

Глобалните популации на медоносни пчели намаляват, което оказва натиск върху доставките на храни в света. Но новите технологии могат да помогнат на пчеларите да се противопоставят на заплахата, пише BBC. 

Пчеларите не са просто производители на мед,  те са част от нарастваща търговия - дават кошерите си под наем на фермери, които се нуждаят от пчели, за да опрашват реколтата си.

Търговската пчелна индустрия предоставя услуги за опрашване на стойност десетки милиарди долари и е от ключово значение за производството на огромна гама от култури, включително бадеми, броколи и ябълки. 

Например Калифорния произвежда 80% от бадемите в света и за да се случи това, цветният прашец трябва да се разнесе между дърветата. Всяка година са необходими над 2 милиона пчелни кошера, за да свършат тази работа. 

Изменението на климата, интензивното земеделие и използването на пестициди и фунгициди в земеделието вредят на пчелите по света. Търговските пчелари в Съединените щати са загубили 44% от пчелните си колонии през 2019 г., сочи изследване от университета в Мериленд. 

Сега технологичните стартиращи компании разработват интелигентни устройства, които дават на пчеларите достъп до подробна информация за състоянието на техните кошери, така че да могат да намалят загубите и да подобрят здравето на пчелите.

Сред тях е ирландският ApisProtect, който наскоро пусна в продажба сензор, който предупреждава пчеларите, когато има проблем в техните кошери. 

Малкият сензор, свързан с интернет, е поставен под покрива на кошера и измерва редица показатели като температура, влажност, звук и движение. 
Данните от сензора се изпращат чрез облака до централата на ApisProtect в Корк, Ирландия, където данните се обработват, анализират и след това се изпращат обратно на пчеларя.

След като получава 1,8 милиона долара финансиране от международни инвеститори през 2018 г., компанията започва да работи с 20 пчелари от САЩ, Ирландия, Обединеното кралство и Южна Африка и наблюдава дейността на до 20 милиона медоносни пчели.

Пчелни технологии 

Има редица други стартиращи компании, които популяризират нови технологии, включително Pollenity в България, Arnia в Обединеното кралство и BeeHero в Израел. 

Pollenity е основана през 2015 г. от Сергей Петров и събира 1,2 милиона долара финансиране. Умното ѝ сензорно устройство Beebot е насочено към пчелари любители, а също така работи с шест университета от цяла Европа по изследователски проект, финансиран от ЕС, наречен HIVEOPOLIS.

Проектът има за цел да подобри хуманното отношение към пчелите чрез промяна на кошерите с помощта на редица технологии, включително робот пчела, която „танцува“, за да насочи рояка. 

„Пчелата робот казва на другите пчели къде да отидат, за да намерят нектар и цветен прашец“, споделя  Петров. "Това не само ги насочва към определени полета за опрашване, но също така насочва пчелите далеч от опасни зони, където например се използват пестициди", добавя той. 

Петров споделя още, че има и планове за разработване на технология, която да установи дали пчелата е била отровена при контакт с пестициди. 

За него осигуряването на бъдещето на медоносната пчела е едно от най-големите предизвикателства в света.