Китай обяви санкции за ненадеждни фирми от своя черен списък

Списъкът ще съдържа имена, които представляват заплаха за суверенитета, националната сигурност и бизнес интересите на Китай

10:21 | 19 септември 2020
Обновен: 11:06 | 19 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китай ще наложи санкции, включително ограничаване на търговията, инвестициите и визите, на всяка компания, държава, група или лице, което фигурира в „списъка с ненадеждни субекти“ на страната, предава Bloomberg. 

Списъкът ще съдържа имена, които представляват заплаха или потенциална заплаха за суверенитета, националната сигурност, развитието и бизнес интересите на Китай; и имена на тези, които дискриминират или нанасят вреда на китайски фирми, организации или лица, заяви Министерството на търговията на уебсайта си в събота.

Новите политики за наказване на включените в списъка влязоха в сила в събота и включват забрани за инвестиции, ограничения на разрешенията за работа и пребиваване, а в някои случаи и глоби.

Субектите от списъка могат да получат период от време, за да коригират своите действия, през което наказанията няма да се прилагат. Могат и да бъдат извадени от списъка, ако отрицателните последици от техните действия бъдат отстранени по време на гратисния период. 

В някои случаи, когато дадена китайската страна има реална нужда да се занимава с търговия със субектите от списъка, може да кандидатства за освобождаването им. Субектите също могат да кандидатстват за премахване от списъка, след като бъдат включени в него. 

Китай за първи път обяви, че изготвя списъка в средата на 2019 г. в разгара на търговската война. 

В отделно изявление в събота китайското министерство на търговията осъди хода срещу WeChat и TikTok, заявявайки, че ще предприеме "необходимите мерки" за защита на законните интереси на китайските фирми, без да дава подробности.