Европейските индекси вероятно ще останат близо до настоящите си нива до края на 2020 г.

Стратези не очакват корекции или големи ръстове на борсите в Европа до края на годината

17:40 | 18 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Консенсусът сред стратези на фондовите пазари в Европа е, че не предстоят сериозни корекции или ръстове до края на тази година след оживеното възстановяване през първата половина на 2020 г., съобщава Bloomberg. 

Индексът Stoxx Europe 600 ще приключи 2020 г. на ниво от 371 пункта - с малко над един пункт под нивото му при края на сесията в четвъртък, сочи средната прогноза на 13 стратези, допитани от Bloomberg. Те очакват в края на годината показателят за еврозоната Euro Stoxx 50 да е на ниво от 3247 пункта - около 2,2% под нивото му при затваряне на сесията в четвъртък. 

Отпимизмът на инвеститорите относно икономическото възстановяване беше помрачен от ръста на новозаразени с коронавирус, забавения прогрес при ваксините и политическите рискове около Brexit и президентските избори в САЩ. 

Средните очаквания

Средните очаквания на стратезите за представянето на Stoxx 600 до края на 2020 г. са за лек ръст. Графика: Bloomberg 

“От какво има нужда пазарът за ръстове? Както винаги: яснота”, посочва стратег на  Oddo BHF.

Според Мислав Матейка, стратег на JPMorgan, индексът Stoxx 600 “ще остане на настоящото си ниво докрая на годината”, имайки се предвид предстоящите рискове. Той очаква пазарът в САЩ да се представи по-силно. 

За германския индекс DAX стратезите очакват ниво от 12482 в края на годината - спад от около 5,5% спрямо нивото на показателя при края на сесията в четвъртък. Бенчмаркът се повиши с около 56% спрямо достигнатото дъно през март, като се представи по-силно от Stoxx 600 и S&P 500.

Междувременно британският индекс FTSE 100 изостава от по-широкото възстановяване заради несигурността около Brexit. Прогнозите са той да приключи годината на ниво от 6235 пункта, което предполага ръст от около 3%.