Covid-19 донесе рецесия на пет континента, а възстановяването изглежда далечно

31 от 34-те най-развити икономики са изпаднали в рецесия, други две са напът, като само Китай отчита растеж

09:15 | 19 септември 2020
Обновен: 10:06 | 19 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нито един континент не би могъл да се измъкне от безпрецедентния икономически шок от коронавируса и докато тече глобално възстановяване съществуват опасения колко бързо световната икономика може да се върне на нивата преди пандемията, пише S&P Global Market Intelligence

Сред 34-те икономики с номинален БВП над 200 милиарда долара, които са отчели данни за реалния си БВП до 2 септември, 31 са в рецесия, докато две държави - Чили и Швеция - са на ръба на рецесия, тъй като все още не са отчели две поредни тримесечия на спад. През второто тримесечие реалният БВП се покачва само в Китай - втората по големина икономика в света.

Бързото V-образно икономическо възстановяване е малко вероятен сценарий за повечето страни поради дълбочината на кризата, заяви Световната банка в доклад от 7 септември, казвайки, че възстановяването през 2021 г. се очаква да отговори само на малка част от спада през 2020 г.

"Пандемичната криза на COVID-19 съчетава най-лошите характеристики на предишни кризи", казаха от Световната банка, добавяйки, че се очаква глобалният БВП за 2020 г. да спадне с 3 пъти по-голяма скорост от тази по време на световната финансова криза през 2008 и 2009 г.

Реален растеж

Реален растеж на БВП през второто тримесечие. Данните са събрани на 2 септември 2020. Образецът включва всички страни с номинален БВП за 2019 над 200 млрд.долара и предоставили данни за реалния си БВП за второто тримесечие на 2020. Сезонни корекции на цифрите са правени, където е възможно. Държавите в рецесия са тези, които има свиване на БВП през първото и второ тримесечие (в розово); държавите, които са почти влезли в рецесия са тези, които са отчели спад на БВП само през второто тримесечие, а през първото - ръст (в жълто); държавите, при които няма опасност от рецесия, са отчели покачване на БВП през второто тримесечие. Карта: Кат Уикс. Източник: ОИСР; държавните статистически агенции и централни банки 

Китай, първата страна, която съобщи за огнище на COVID-19, отчете икономически растеж през второто тримесечие, подхранвайки оптимизма за глобално възстановяване от въздействието на пандемията.

"Въпреки това намалелите продажби на дребно остават „слаба точка“ в иначе „солидното“ възстановяване на Китай", заяви Якоб Екхолд Кристенсен, главен анализатор на Danske Bank и ръководител на международните макроикономически проучвания и тези за развиващите се пазари.

САЩ, които регистрираха най-тежкото си икономическо свиване през второто тримесечие, очакват пети законопроект за облекчаване на последиците от COVID-19 в подкрепа на икономиката си, въпреки че Конгресът все още не постигнал консенсус по размера на тази помощ.

"Страната е малко вероятно да възстанови напълно изгубения си БВП преди средата на 2022 г., освен ако не бъде пуснат голям пакет от фискални стимули и има добри новини по въпроса за ваксината", заяви главният международен икономист на ING Джеймс Найтли.

Икономическите щети от пандемията през второто тримесечие са най-силно изразени във Великобритания сред икономически сили от Г-7 и големите европейски държави. Великобритания изпадна в първата си рецесия след световната финансова криза през трите месеца до юни, като икономиката й се сви с 22,1% в сравнение с края на 2019 г.

"Това бележи най-тежкия спад в Обединеното кралство от първите пет следвоенни рецесии", коментира Рут Леа, икономически съветник в Arbuthnot Banking Group. Според нея ако Великобритания запази по-строги ограничения спрямо големите държави в Европейския съюз, британската икономика "ще продължи да бъде в относително неизгодно положение".