Фед сигнализира, че лихвите ще останат близки до нулата поне още 3 години

С осем на два гласа централните банкери запазиха непроменена политиката си на последното заседание преди президентските избори

21:18 | 16 септември 2020
Обновен: 22:03 | 16 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Erin Scott/Bloomberg
Снимка: Erin Scott/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ (Фед) запази основните лихви близки до нулата и сигнализира, че те ще останат на настоящото си ниво поне до 2023 г. с цел да се подпомогне икономическото възстановяване след коронавирусната криза, съобщава Bloomberg. 

Федералният комитет за отворения пазар ”очаква да поддържа приспособима паричната политика”, докато постигне целта за инфлацията от средно 2% и дългосрочните инфлационни очаквания се стабилизират на 2%, се посочва в изявление на централната банка след 2-дневната ѝ среща. 

Изявлението отразява новата дългосрочна рамка за политиката на Фед, в която централните банкери ще позволят инфлацията да надхвърли целта от 2% след период на забавяне. Промяната беше обявена миналия месец от гуверньора на Фед Джером Пауъл. 

Резултатът след гласуването в рамките на последната насрочена среща на Федералният комитет за отворения пазар преди президентските избори в САЩ беше осем на два гласа. Гуверньорът на Фед Далас Робърт Каплан заяви, че предпочита да се премине към “политика на по-голяма гъвкавост”, докато управителят на Фед Минеаполис Нийл Кашкари посочи, че е несъгласен лихвеното увеличаване да бъде отложено “докато базовата инфлация достигне устойчиво 2%”. 

През последните седмици Пауъл и други представители на Фед предупредиха, че възстановяването в САЩ до голяма степен зависи от способността на страната да овладее разпространението на коронавируса, като отбелязаха, че допълнителни фискални стимули вероятно ще са необходими за предпазване на работните места и подкрепа на доходите на домакинствата. 

В сряда Фед обяви, че ще използва пълния си набор от инструменти, за да подкрепи икономиката. Централната банка потвърди, че ще продължи да изкупува облигации и ипотечни ценни книжа “поне с настоящото темпо, за да се осигури гладкото функциониране на пазара”. 

Според средните очаквания на централните банкери лихвите ще останат ултраниски до 2023 г., въпреки че четирима от тях посочват, че очакват поне едно повишение през 2023 г. 

Според обновените очаквания представителите на Фед прогнозират по-слабо икономическо свиване през 2020 г., но по-бавно възстановяване през следващите години.  

В допълнение към намаляването на основните лихви през март централната банка инжектира трилиони долари във финансовата система чрез изкупуване на облигации и няколко програми за извънредно кредитиране. Икономиката частично се възстанови след рекордните спадове и някои сектори, като жилищния, се справят добре, но коронавирусът продължава да взима хиляди жертви в САЩ всяка седмица, а безработицата остава висока в индустрии като туристическата. 

Индексът S&P 500 разшири покачването си след заседанието на Фед вечерта в сряда българско време. Акциите на компаниите от енергийния и банковия сектор повеждат ръстовете на Wall Street, докато книжата на технологичните дружества са сред най-слабо представящите се.

Доларовият индекс на Bloomberg се понижи с 0,2% минути след края на двудневната среща на централните банкери.