Thomas Cook се завръща на пазара година след фалита

Компанията бе закупена от китайската Fosun Group за 11 милиона паунда през ноември миналата година

12:51 | 16 септември 2020
Обновен: 12:51 | 16 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Thomas Cook заработи отново в сряда като онлайн туристическа компания, която първоначално ще продава почивки за безопасни дестинации от списъка на правителството на Великобритания, пише Bloomberg. 

Компанията, закупена от китайската Fosun Group за 11 милиона паунда (14 милиона щатски долара), след като фалира миналата година, има нов уебсайт, чрез който клиентите могат да планират пътуванията си с добавени услуги като коли под наем и застраховки за пътуване, се казва в изявление. 

Фалитът на Thomas Cook доведе до загуба на 9 000 работни места в Обединеното кралство и остави 150 000 туристи заседнали в чужбина. 

"Обновената компания използва модел за защита на плащанията и ще получава парите на клиентите едва след като се върнат от почивка", каза главният изпълнителен директор на компанията за Обединеното кралство Алън Френч. "Туристите няма да плащат такси за промени в пътуванията си, ако правителствените правила се променят", добави той. 

Fosun, собственост на китайския милиардер Гуо Гуанчан, придоби Thomas Cook през ноември. Другите активи на базираната в Шанхай група включват Club Med и футболния клуб на английската Висша лига Wolverhampton Wanderers. Fosun оперира различни бизнеси в листнатите звена Fosun Tourism Group, Fosun International и Shanghai Fosun Pharmaceutical Group.

"Стартирайки сега, ние сме наясно с краткосрочните предизвикателства, породени от пандемията. Но ние и нашите привърженици планираме дългосрочно“, каза Френч. 

Акциите на Fosun Tourism поскъпнаха с 5,9% преди обяд българско време в сряда на борсата в Хонконг, насочвайки се към най-големия си ценови ръст от месец. Акциите поевтиняха с 24% от 1 ноември, когато беше договорено придобиването.