СТО: САЩ нарушиха международните правила с митата за Китай

След решението ЕС може да си отдъхне

20:08 | 15 септември 2020
Обновен: 20:13 | 15 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световната търговска организация отхвърли основния аргумент на президента Доналд Тръмп за търговската война с Китай, заявявайки, че американските мита, наложени върху китайските стоки нарушават международните правила, съобщава Bloomberg.

Група от трима търговски експерти от СТО излезе със становище, че САЩ са нарушили международните разпоредби, когато са наложили мита върху китайски стоки през 2018 г. Наказателната мярка на Белия дом обхваща китайски износ на стойност 400 млрд. долара 

Докладът на Организацията гласи, че "САЩ не са поели своята тежест в доказването, че мерките са условно оправдани“.

Въпреки че решението подкрепя твърденията на Пекин, Вашингтон може ефективно да наложи вето на решението, като подаде жалба във всеки един момент през следващите 60 дни. Причината затова е ходът на администрацията на Тръмп, която успешно отне правомощията на апелативния орган на СТО и парализира най-важния световен арбитър по въпроси, свързани с търговията.

Мита, в

Мита, в процентно изражение, наложени от САЩ и от Китай върху износа между двете страни. Графика: Bloomberg

Фокусът на спора е съсредоточен върху правната сила на търговски закон на САЩ от 70-те години за едностранно стартиране на търговския конфликт. С този закон се даде началото на търговската война с Китай преди две години. 

Аргументът на Пекин е, че митата нарушават най-облагодетелствената клауза на СТО, която се изразява в еднакво третиране на всички членове на организацията. Китай също така твърди, че митата са нарушили ключово правило за уреждане на спорове, което изисква страните първо да потърсят помощ от СТО, преди да наложат ответни мерки срещу друга държава

Американските мита срещу Китай бяха разрешени съгласно параграф 301 от Търговския закон от 1974 г., който упълномощава президента да налага мита и други ограничения за внос, когато чужда държава налага нелоялни търговски практики, които засягат американската търговия. Администрацията на Тръмп заяви, че митата са необходими, за да се противопоставят на широко разпространените в Китай нарушения на правата за интелектуална собственост и държавните политики за принудителен трансфер на технологии.

Въпреки че използването на раздел 301 не е безпрецедентно, правната сила на закона до голяма степен изчезна през 90-те години на миналия век, след като САЩ се съгласиха първо да следват процеса на уреждане на спорове на СТО, преди да задействат ответни търговски действия.

Докато Европейският съюз досега не беше обект на параграф 301, 27-членният блок може да си въздъхне с облекчение от решението на СТО.  Особено след като администрацията на Тръмп заплаши да използва противоречивия параграф, за да наложи мита на европейски стоки в отговор на данъчното облагане на технологичните компании в ЕС.