Възстановяването на Китай набира скорост в контраст с много други държави

Продажбите на дребно в Китай растат за първи път, откакто Covid-19 удари страната в началото на годината

09:38 | 15 септември 2020
Обновен: 09:42 | 15 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическото възстановяване на Китай се ускори през август благодарение на индустриалното производство и първи ръст в данните за продажбите на дребно, откакто Covid-19 удари страната в началото на годината, съобщава Bloomberg.

Продажбите на дребно се повишават с 0,5% през август спрямо година по-рано, докато индустриалното производство скача с 5,6% за периода, съобщи Националното статистическо бюро във вторник. През първите осем месеца на годината индустриалното производство отчита ръст от 0,4% в сравнение със същия период на 2019 г., докато продажбите на дребно се свиват с 8,6%, а инвестициите в дълготрайни активи са с 0,3% по-ниски.

Данните показват, че втората по големина икономика в света се възстановява от спада на Covid-19 през първото тримесечие в ярък контраст със страните, които все още се борят с вирусни огнища, блокирания и икономическо свиване. В Китай фискалните стимули и изненадващо силния износ първо засилиха индустриалното производство, а връщането към растежа на разходите на домакинствата сега показва, че частното търсене също започва да се възстановява от спада от по-рано през годината.

Новите случаи на коронавирус намаляха до под 100 през август и правителството продължи да премахва ограниченията за социално дистанциране. Потребителите отговориха на този успех, като продажбите на дребно на стоки се увеличиха с 1,5% спрямо година по-рано, докато разходите за кетъринг и ресторанти продължиха да се свиват, но с по-бавни темпове.

„Ако Китай продължи да контролира вируса, както през последните няколко месеца, това ще означава стабилна вътрешна среда за стабилно възстановяване до края на тази година“, коментира Бети Уан, старши икономист в Australia & New Zealand Banking Group в Хонконг.

Все по-силното възстановяване е добра новина за централната банка, която се опитва да стимулира икономиката, без да залива финансовите пазари с пари. Китайската централна банка добави ликвидност към пазарите по-рано във вторник, за да помогне на банките, изправени пред ограничени парични наличности, но запази лихвения процент без промяна.

Възстановяване на

Ръстът на цените на жилищата се ускори през август след кратко забавяне през предходния месец. Финансирането покупката на имоти нарасна с 3% през първите осем месеца на годината.

Очакванията на икономистите от Bloomberg са китайската икономика да продължи да се разширява, но нестабилното възстановяване на глобалното търсене поради подновеното разпространение на вируса в много части на света означава, че възстановяването на Китай ще зависи в по-голяма степен от вътрешните двигатели на растежа.