Еxxon беше най-високо оценената американска компания. Какво се случи?

Анализ на The Wall Street Journal показва тъмните страни на един от най-големите петролни гиганти в света

07:42 | 15 септември 2020
Обновен: 11:10 | 15 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Само преди седем години Exxon беше най-голямата компания в САЩ по пазарна капитализация. Оттогава тя е загубила приблизително 60% от стойността си. Настоящата ѝ пазарната  капитализация възлиза на около 160 милиарда долара, вследствие на негативните отражение от пандемията върху търсенето на изкопаеми горива, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Анализаторите очакват Exxon да загуби над един милиард долара през тази година, в сравнение с печалбаот 46 милиарда долара през 2008 г. - тогавашен рекорд за американска компания. Отстраняването на компанията от индекса Dow Jones Industrial Average в края на август, след близо век присъствие в него, се оказа основното олицетворение на нейното падение.

Ядрото на проблема: Exxon удвои предглането на петрол и природен газ във възможно най-лошия момент. Въпреки че конкурентите ѝ започнаха да се насочват към възобновяема енергия, Exxon така и не се отказа от фокуса си, насочен към изкопаемите горива. Инвеститорите продължават да избягват акциите на компанията, а служителите са несъгласни с посоката на Exxon - път, който са за тях е отдавна обречен на провал.

Преди две години главният изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс представи амбициозен план на стойност 230 милиарда долара за производство на допълнителни един милион барела петрол и природен газ на ден до 2025 г. Към този момент производството нараства с по-ниски темпове спрямо 2018 г., но допълнителните разходи оказват все по-голям натиск върху компанията, която скоро отчете две поредни тримесечни загуби за първи път от повече от две десетилетия.

Exxon вярва, че нарастващото население на света ще се нуждае от изкопаеми горива за десетилетия напред и че залогът на компанията за допълнително производство ще доведе до печалби в дългосрочен план. Въпреки че търсенето на петрол се сви по време на пандемията, то нарастваше прогресивно през голямата част от миналия век.

Пазарна капитализация

Пазарна капитализация на Exxon, Apple и Walmart в трилиони щатски долара. Графика: WSJ

Залозите на Exxon могат да се изплатят в дългосрочен план, ако цените на петрола и природния газ се повишат по-късно през това десетилетие и се очертае липсата на инвестиции в изкопаеми горива от страна на конкурентите, като по този начин залязващият петролен гигант ще се възползва от потенциалното търсене. Компанията оспори твърденията, че има вътрешни разногласия в нейните редици относно насоките на ръководството.

За справяне с рисковете, породени от изменението на климата, Exxon поясни, че инвестира в нови технологии, улавящи въглерода от атмосферата и намаляващи емисиите на метан, като по този начин се ограничава зловредното въздействие на изкопаемите горива.

„Нашето портфолио е най-силното от повече от две десетилетия и фокусът ни остава в създаване на стойност за акционерите чрез отговорно посрещане на световните енергийни нужди“, заяви говорителят на Exxon Кейси Нортън.

Базираната в Ървинг, Тексас, залязваща петролна компания преструктурира 10 милиарда долара или 30% от капиталовите разходи за тази година, като същевременно забави и изцяло замрази проекти от западен Тексас до Африка. Дивидентите са една от причините инвеститорите да се придържат към петролните компании. Exxon беше принудена на поеме дългове, за да покрие големите си изплащания на дивиденти и някои анализатори прогнозират, че тази възвръщаемост за акционерите е неустойчива.

Exxon обеща да не намалява изплащанията на дивиденти, подобно на дргуги нейни конкуренти, включително Royal Dutch Shell и BP;  и да не поема допълни дългове, което притеснява инвеститорите.

Конкуренти като Shell и BP започнаха да инвестират във възобновяема енергия. През март Дарън Уудс, главният изпълнителен директор на Exxon, отхвърли целите, задени от тези компании и други конкуренти за намаляване на въглеродните емисии. Той ги определи като част от „състезание за красота“.

Въпреки че други големи производители на петрол обявиха повече от 35 хиляди съкращения, Exxon досега не е съкратила нито едно работно място. Тя обаче прекратява съответстващите вноски за пенсионните планове на служителите ѝ в САЩ от началото на октомври. Същевременно Еxxon е един от малкото борсови гиганти, които провеждат ежегодишен вътрешен одит на работната си сила с потенциала да доведе до уволения на хиляди служители.

Наскоро Exxon промени формулата си за оценка на служителите ѝ, като увеличи броя на работещите в САЩ, за които се смята, че се нуждаят от „значително подобрение“, от поне 3% на между 8% и 10%, сочат документи от април 2020 г.

Служителите с нисък рейтинг трябва да избират между напускане на компанията с три месечни заплати или да започнат тримесечен изпитателен срок, по време на който трябва да бъдат изпълнени поставените задачи от ръководството. Ако служителите не успят да ги изпълнят ефикасно, ги грози уволнение.

Кейси Нортън, говорител на Exxon, заяви: „Нямаме за цел да намалим броя на служителите чрез нашия процес на управление на таланти“. Той добави, че компанията извършва цялостен преглед на потенциалните намаления на разходите, които могат да доведат до по-малко на брой управленски позиции.

Енрике Розеро, бивш геолог на Exxon, който напусна компанията това лято, след като получи ниска оценка, заяви, че е наказан за задаване на въпроси относно климатичната стратегия на компанията. Розеро е класиран сред най-добрите служители на Exxon преди две години, според документ, разгледан от Wall Street Jounral. Бившият служител споделя, че през април му е било казано от неговия пряк ръководител, че ще получи отличен рейтинг тази година.

По време на среща този месец с висши ръководители Енрике Розеро е попитал дали признанието на Exxon, че изкопаемите горива допринасят за изменението на климата, е в противоречие с корпоративната стратегия на компания. Други негови колеги заявиха, че Розеро не отправя подобни въпроси за първи път.

„Признаваме необходимостта от намаляване на нашите емисии, но те ще се увеличат с поне 20% през следващите пет години“, заявил Розеро по време на срещата. „В крайна сметка не бихте ли се съгласили, че съществува проблем в поведението на ръководството“, попитал той.

Толу Еуеридо, вицепрезидент на звеното за добив на петрол и газ на Exxon, е отговорил риторично: „Попитахте ли ме нещо“, твърдят присъстващи на срещата.

Розеро заяви, че неговият ръководител му е казал през май, че разговорът ще се отрази негативно на класирането му. През юли станало ясно, че се е класирал сред най-зле представящите се 10% от служителите и му е бил даден избор да започне тримесечен изпитателен срок или да приеме заплащане за 90 дни. Розеро избрал заплатата и напуснал компанията на 21 юли.

Говорителят на компанията не коментира конкретно случая с Розеро, но заяви, че процесът на оценяване е базиран на годишни очаквания, постижения и модели на поведение. „Ние насърчаваме открития диалог и не толерираме отмъщението“, коментира Кейси Нортън.

Лоши залози

Exxon, най-големият пряк потомък на Standard Oil на Джон Д. Рокфелер, беше изправен пред множество трудности, породени от относително ниските цени на петрола в продължение на години. След като пропусна началото на шистовия бум, Рекс Тилърсън, предшественикът на Дарън Уудс, заложи голяма част от капитала по проекти в целия свят, повечето от които не успяха да отговорят на инвеститорските очаквания.

Между 2009 и 2019 г. капиталовите разходи на Exxon възлизат 261 млрд. долара, докато производството на петрол и газ остава непроменено. Същевременно компанията пое дълг на стойност 45 млрд. долара. Информацията е на инвестиционната банка Evercore ISI. Възвръщаемостта на капитала, използван през 2009 г., е 16%, а миналата година тя възлизаше на 4%.

Графика 2

Kапиталови разходи на Еxxon. Графика: WSJ

За да навлезе в шистовия бизнес, Exxon купува XTO Energy за повече от 30 милиарда долара през 2010 г., когато цените на природния газ бяха по-високи, отколкото тези през по-голямата част от последното десетилетие. Големите и рискови инвестиции в руски арктически и канадски петролни пясъци бяха замразени.  В опит да възвърне богатството на Exxon Дарън Уудс се върна към основната стратегия на компанията - мащабно инвестиране в мегапроекти при ниски цени на петрола, за да се постигне възход. Exxon е похарчила милиарди в Гвиана и Пермския басейн.

нетни финансови

Нетни финансови задължения на Exxon. Графика: WSJ

Още преди пандемията някои от плановете за растеж на Exxon в Тексас се разглеждаха като нереалистични от настоящи и бивши служители.
През март 2019 г. Exxon заяви, че ще увеличи производството на петрол и газ в Пермския басейн още през 2024 г. до един милион барела на ден, в сравнение с предишните прогнози за 600 хиляди барела на ден до 2025 г. Някои служители, работещи по този проект, смятат, че целите са прекалено оптимистични.
Мениджъри на Exxon през 2018 г. първоначално определиха нетната стойност на активите за областта Делауеър на около 60 милиарда долара.

Участници в проекта изчислиха обаче миналото лято, че нетната настояща стойност на активите в района е с близо 20 милиарда долара по-ниска, тъй като Exxon надценява способността си да извършва бързи сондажи. След допълнителни дебати и консултации стойността беше коригирана на около 50 милиарда долара.

Exxon оспори, че е имало значителни разногласия по отношение на оценката. „Процесът на годишно планиране на компанията разглежда многобройни данни от множество работни групи в широк спектър от сложни технически области“ и често се случва някои експерти и мениджъри първоначално да имат различни възгледи, посочва компанията.

Производство на

Производство на Exxon по региони в милиони барела на ден. Графика: WSJ 

В отговор на пандемията Exxon намали разходите в Пермския басейн и сви прогнозите си за производство през 2020 г. до около 345 000 барела на ден.
„Ние отхвърляме твърденията на вашите източници, които  имат неточна, непълна и неактуална перспектива за разпределнието на ресурсите и плановете за развитие“, се посочва в изявление на Exxon.

Изкопаеми горива

Въпреки че конкуренти на Exxon, като Shell и BP, започнаха да хеджират своите залози на петрол и газ с инвестиции във възобновяеми енергийни източници, компанията остава до голяма степен ангажирана с изкопаемите горива.

През 60-те години на миналия век Exxon създава вътрешно подразделение за рисков капитал, което спомага за разработването на някои от първите слънчеви панели. Двайсет години по-късно то е продадено с аргумент - изкопаемите горива за по-печеливши. Няколко служители заявиха, че приоритет за компанията са технологичните иновации, свързани с петрол и природен газ.

„ExxonMobil е световен лидер в улавянето на въглерод от атмосферата“, обявиха от компанията.

Дарън Уудс поясни, че Exxon инвестира в новаторски технологии, включително биогорива от водорасли и улавяне на въглеродни емисии. Той също така подчерта фирмените традиции, включително нейната система за класиране на служителите, които, според него, са направили Exxon успешна.

В началото на 2018 г., когато той обяви плана си за растеж, Дарън Уудс посети водещия кампус на компанията в Хюстън за среща със служители. На срещата са присъствали повече от хиляда служители. Когато тя преминала към часта с въпроси и отговори, някои от присъстващите попитали за системата на класиране и дали Exxon някога ще се откаже от нея, тъй като пазарни лидери, включително Microsoft и General Electric, отдавна са прекратили оценяването.
По думите на присъстващи Дарън Уудс видимо се раздразнил от въпроса и обявил, че Exxon никога няма да се отърве от формулата за оценка.

„Трябва да печелим на пазара“, заявил пред служителите Дарън Уудс.