Надеждата за възстановяване на въздушния трафик в Европа се охлажда

Eurocontrol очаква общият брой на полетите в Европа през тази година да е с около шест милиона по-малък спрямо 2019 г.

16:55 | 14 септември 2020
Обновен: 16:56 | 14 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Възстановяването на въздушните пътувания в Европа внезапно се охлажда, като липсата на взаимодействие между страните подкопава доверието на пътниците и вреди на ключовия за икономиката сектор, заяви в изявление Eurocontrol в понеделник, цитирана от Bloomberg. 

Общият брой на полетите през тази година ще бъде с около шест милиона по-малък или това е спад с 55% спрямо 2019 г., сочат очакванията на агенцията. Прогнозата е ревизирама в посока надолу с един милион полети спрямо очакванията на Eurocontrol от април, когато повечето от самолетите бяха заземени. 

“Движим се назад и това е наистина тревожно за цялата индустрия”, заяви генералният директор на Eurocontrol Иймън Бренън.

Данни на

Данни на Eurocontrol за 2019 и 2020 г. Графика: Eurocontrol    

Очакваният ръст на въздушния трафик през лятото в Европа не стана факт, тъй като пандемията продължава да се разпространява и голяма част от страните налагат ограничения за пътуванията. Eurocontrol заяви, че след като възстановяването е достигнало около половината от обичайните полети за август, се очаква делът на полетите да се свие до 40% до януари спрямо предишните прогнози за 20-процентен спад. 

Според агенцията хармонизираното тестване за Covid-19 и общите критерии за оценка ще предоставят по-голяма предвидимост и ще насърчат търсенето, докато продължаващите ограничения и изисквания за карантина могат да доведат до по-нататъшно влошаване на ситуацията.

Междувременно еврокомисарят по транспорта Адина Валеан заяви в понеделник, че ще предожи настоящата отмяна на изискването зa лeтищнитe cлoтoвe да бъде удължена до 27 март. 

Ходът ще предостави подкрепа за авиокомпаниите, които не могат да използват поне 80% от своите слотове (запазените часове и дни) за излитане и кацане. Предвиденият краен срок за действието на мярката беше 24 октомври.