Какво се случва с Жълтите жилетки?

В неделя те отново се активизираха

18:12 | 12 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg
Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Движението на "Жълтите жилетки" шокира Франция. Те опустошиха "Шанз-Елизе". Изображения на рушенето на Триумфалната арка, изтръгнати павета, счупени стъкла на прозорци, ограбени банки и горящи коли обиколиха света. Демонстрантите искаха да проникнат дори в Елисейския дворец, пише за Der Spiegel Таня Кухенбекер.

Всичко това бе усетено преди цяла вечност. От 17 ноември 2018 г. до юни 2019 г. „Жълтите жилетки“ протестираха из цялата страна.

Винаги се активизираха в събота. Арестувани биваха хиляди привърженици. Протестните акции, едни от най-големите във Франция през последните няколко десетилетия, бяха организирани предимно чрез социалните медии.

Протестите бяха предизвикани от данък върху горивата, който президентът Макрон искаше да въведе. Преди всичко той засягаше социалнослабите, които живеят далеч от големите градове и разчитат на автомобилите си. Но с изминаването на месеците имаше все повече и повече искания от намаляване на всички данъци до увеличаване на пенсиите.

Правителството прие някои искания. Движението беше смесено, от леви до десни екстремисти, без централен говорител.

На първата демонстрация на 17 ноември около 300 хил. души излязоха на протест и в хода на седмиците броят им спадна. Шествията неофициално почти приключиха през юни 2019 г.

Още по темата

Жълтите жилетки отново се активизират

Водещи фигури в движението са Жаклин Моро, Присилия Лудоски и Ерик Друе. Лудоски публикува онлайн петиция срещу увеличаването на данъците върху горивата през май 2018 г. Това насърчи движението. Заедно с Друе тя призова към първата демонстрация.

Движението беше спряно и тъй като Франция бе парализирана от края на 2019 г. от вълна от стачки срещу планираната пенсионна реформа. Стачките засегнаха много по-широко кръг от населението, така че „Жълтите жилетки“ преминаха на заден план.

По това време правителството се опасяваше, че те могат да радикализират стачките и да ги оглавят, но това така и не се случи. Въпреки че бяха забелязани на демонстрациите, те не бяха в фокуса на вниманието. Синдикатите, организирали стачките, не искаха да се асоциират с движението.

Коронакризата допълнително накара „Жълтите жилетки“ да се оттеглят, особено след като бяха забранени големи събирания на хора. Наскоро те се появиха отново на улицата по време на протестите срещу изискването за носенето маски. Въпреки това останаха по-активни в онлайн пространството.

В неделя обаче френските власти разположиха голям брой полицейски сили в Париж и използваха сълзотворен газ, тъй като движението се завърна в столицата, пише Investor.bg.

Стотици хиляди демонстранти се мобилизираха на два площада в Париж за разрешени от властите шествия. Единият кортеж потегли без инциденти, но другият поход беше забавен, след като полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, напуснали определения маршрут. Някои от тях подпалиха кофи за боклук и автомобил.

Властите забраниха протестите в централната част, включително „Шанз-Елизе“, който стана център на безредиците в разгара на движението. Полицията съобщи, че е извършила 154 ареста към 13 ч. местно време.