Афганистанските мирни преговори започнаха

Дългоочакваните дискусии стартираха в събота в Катар

13:49 | 12 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Почти две десетилетия след изселването си Кабул радикалните ислямски талибани за първи път водят преговори за мир с афганистанското правителство. Дългоочакваните разговори започнаха в събота в Катар. Първата сесия беше открита от външния министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, а до него седяха държавният секретар на САЩ Майк Помпео и специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад, съобщава Die Zeit.

Председателят на афганистанския Върховен съвет за мир Абдула Абдула определи началото на мирните преговори в Доха като момент, който ще влезе в историята на Афганистан като край на насилието. "Дойдохме тук с добра воля и добри намерения, за да сложим край на 40 години кръвопролитие и да постигнем общонационален и траен мир", каза Абдула.

Заместник-началникът на талибаните Мула Абдул Гани Барадар заяви, че милитаризираната група ще продължи открито мирните преговори. „Искаме Афганистан да има положителни отношения, основани на взаимно уважение в региона, и с други страни по света в бъдеще“, каза Барадар.

НАТО и ЕС приветстваха началото на преговорите. Северноатлантическият съвет към НАТО заяви, че те са важна стъпка към траен мир и стабилност в Афганистан. Но нивото на насилие според тях все още е твърде високо. "Призоваваме талибаните да предприемат решителни стъпки за прекратяване на насилието", стана ясно от изявлението.

Началото на разговорите е свързано с големи надежди. Правителството определи прекратяването на огъня за основен приоритет, но експертите се съмняват то да бъде приложено бързо. В края на мероприятието многократно беше подчертано, че между конфликтните страни все още има много недоверие.

По принцип подкрепяните от САЩ преговори са голяма стъпка напред в рамките на 19-годишния конфликт. През февруари талибаните вече бяха сключили споразумение с правителството на САЩ, което регулира постепенното изтегляне на американските сили. Американският президент Доналд Тръмп обяви в Белия дом в четвъртък, че броят на американските войници в Афганистан ще бъде намален до 4000 "за много кратко време". Съвсем наскоро там бяха около 8 600 американски войници. Тръмп заяви, че от началото на февруари в страната не са убити американски войници. "В Афганистан е постигнат голям напредък", подчерта той.

Мирните преговори първоначално бяха планирани за март. Продължаващите боеве и споровете за освобождаването на военнопленници обаче забавиха началото на преговорите. И двете страни смятат размяна на затворници за завършен. Общо близо 5000 талибани бяха освободени в замяна на 1000 затворници, задържани от бунтовниците.

По-рано Тръмп заяви, че мирните преговори са "резултат от смелите дипломатически усилия на неговата администрация през последните месеци и години". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в Twitter, че всички преговарящи страни трябва да се възползват от тази историческа възможност.