Пет европейски държави поискаха ограничаване на криптовалутите

Очаква се ЕК да представи регулаторни предложения по-късно този месец

19:24 | 11 септември 2020
Обновен: 19:33 | 11 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия, Франция, Италия, Испания и Холандия призоваха Европейската комисия да създаде строги регулации за подкрепените с активи криптовалути като стейбълкойн, за да защити потребителите и държавния суверенитет в паричната политика, пише Investor.bg.

Финансовите министри на петте страни членки на ЕС заявяват в съвместно комюнике в петък, че стейбълкойните не трябва да получават разрешение за опериране в 27-те страни членки, докато не бъде отговорено на правните, регулаторни и надзорните предизвикателства.

Стейбълкойните са вид криптовалута, която често е подкрепена от традиционни активи. Тя влезе в дневния ред на държавните ръководители миналата година, когато Facebook разкри плановете за своята криптовалута Libra.

Някои централни банки и финансови регулатори, притеснени, че Libra може да дестабилизира паричната политика, да улесни прането на пари и да подкопае личните данни, заплашиха да я блокират и в резултат на това проектът е отложен и променян.

Регулаторната рамка на ЕС за стейбълкойните трябва да защитава паричния суверенитет на блока и да отговаря на рискове за паричната политика, както и да защитава потребителите, отбелязват петте страни в комюникето, публикувано в рамките на по-широка среща на европейски официални представители в Берлин.

Очаква се Европейската комисия да представи регулаторни предложения по-късно този месец.

“Всички сме съгласни, че е наша задача да запазим стабилни финансовите пазари и да гарантираме, че това, което е задача на държавите, ще остане задача на държавите“, каза германският финансов министър Олаф Шолц пред репортери при съвместно изявление с колегите си.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg