Виниловите плочи изпреварват дисковете по продажби в САЩ за първи път от 30 години

Почитателите на музиката ценят по-добрия звук, произведен от винила

20:26 | 10 септември 2020
Обновен: 20:47 | 10 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на винилови плочи изпреварват продажбите на компактдискове в САЩ за първи път от 1986 г. насам, отбелязвайки ключов преломен момент, подхранван от носталгията, пише Bloomberg. 

Според Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA) хората са похарчили 232,1 милиона долара за винилови плочи през първата половина на годината за сравнение с 129,9 милиона долара, които са похарчили за компактдискове.

Винилът е най-популярният начин за слушане на музика през 70-те и началото на 80-те години, след което отстъпва място на касетите, последвани от компактдисковете и цифровите формати. Всеки нов формат е по-удобен от предишния и потиска интереса към винила.

Виниловите плочи

Виниловите плочи изпреварват дисковете по продажби в САЩ през първата половина на 2020г. Графика: Bloomberg

И все пак продажбите на винил се увеличават от 2005 г., когато достигат дъно от едва 14,2 милиона долара. 

Почитателите на музиката ценят по-добрия звук, произведен от винила за разлика от компресираните файлове, предлагани от повечето цифрови услуги. Най-продаваният албум в САЩ миналата година е „Abbey Road“ на "Бийтълс".

Като цяло физическите продажби спадат тази година заради коронавируса, който затруднява трафика към магазините за търговия на дребно. Продажбите на компактдискове спадат с 48% през първата половина на годината.

Въпреки възстановяването на продажбите им, винилът и всички физически носители са все по-нишови продукти. Стриймингът представлява 85% от приходите от музика през първото полугодие, установява RIAA.