Великобритания въвежда нови ограничения срещу Covid-19

Мерките не са нова национална блокада, изтъкна премиерът Борис Джонсън

22:02 | 9 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън нареди на жителите на страната да ограничат социалните си контакти възможно най-много на фона на нарастващия брой на новозаразени с коронавирус в страната, който заплашва крехкото икономическо възстановяване, съобщава Bloomberg. 

Премиерът въведе забрана за събирането на повече от шестима души заедно в Англия, като призова за съдействие от жителите за забавяне на разпространението на коронавируса с цел избягване на повторно въвеждане на по-строги ограничения, подобни на тези от началото на годината. 

“Аз трябва да направя каквото е необходимо, за да преустановя разпространението на вируса и да спася животи”, заяви Джонсън в рамките на пресконференция в Лондон. “Мерките не са нова национална блокада, целият смисъл от тях е да избегнем нова национална блокада”, добави той. 

Новите установени

Новите установени случаи на заразени с Covid-19 в Кралството. Графика: Bloomberg 

Премиерът се опитва да постигне баланс между икономическото възстановяване на фона на подновения ръст на новозаразени в Кралството. Великобритания отчита под над две хиляди новозаразени за денонощие за четвърти пореден ден. Британската икономика се сви с рекордните 20,4% през второто тримесечие, а държавният дълг нарасна до над два трилиона паунда (2,6 трилиона долара) за пръв път в историята. 

Премиерът заяви, че правителството “работи здраво”, за да увеличи капацитета на тестване до 500 хиляди теста на ден до края на октомври, но призова хората да си направят тест, само ако имат симптоми на Covid-19, предава BBC. 

Той добави, че иска да използва нови тестове “в близко бъдеще”, за да се идентифицират хората, които не са заразени, така че да могат да живеят “по по-нормален начин”. 

По думите на Джонсън този вид тестове ще са говоти за около 90 или дори 20 минути, като милиони ще бъдат правени ежедневно - усилие, с което да се възстанови нормалния начин на живот, преди ваксина или лечение на заразата да станат налични. 

Респираторните вируси обаче обикновено се разпространяват повече през есента и зимата заради по-студеното време и тъй като повече хора остават в затворени помещения за по-дълго. От тази гледна точка някои експерти очакват ръст на заразените с коронавирус въпреки мерките. 

Това означава, че правителството във Великобритания ще бъде изправено през трудна ситуация, а обществото ще има голяма роля, но само това може да се окаже недостатъчно.