Производител на дизел от пластмаса е оценен на над 1 млрд. долара

Акциите на норвежката компания Quantafuel увеличиха стойността си над три пъти от февруари насам

17:30 | 9 септември 2020
Обновен: 17:30 | 9 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Quantafuel, норвежка компания, която превръща пластмасовите отпадъци в моторни горива, поскъпнаха най-много по време на търговията в Осло, след като най-накрая заработи първият ѝ завод, пише Bloomberg. 

Компанията, която е основана през 2014 г., увеличи стойността си над три пъти, откакто започна да се листва на Merkur Market в Осло през февруари. Сега се оценява на повече от 1 милиард долара. 

Quantafuel стартира производството в своя завод Skive в Дания във вторник, се посочва в изявление. Отложеното стартиране е крайъгълен камък за компанията, зад която стоят гигантът за търговия с петрол Vitol Group и производителят на химикали BASF, както и датските милиардери зад Lego.

Quantafuel печели от засиления фокус на инвеститорите върху екологичното, социално и корпоративно управление (ESG). 

Акциите на компанията поскъпнаха с рекордните 23% по време на днешната сесия, като се търгуваха за 73 крони малко преди обяд местно време в Осло.

Акциите на

Акциите на Quantafuel поскъпват от февруари насам. Графика: Bloomberg

Компанията се стреми да се възползва от засилените международни усилия за управление на пластмасовите отпадъци, включително планиран данък в Европейския съюз, чрез използване на своята технология за превръщане на материала в дизел и други горива.

Quantafuel обяснява, че нейният процес на производство на енергия е по по-благоприятен за климата от обикновеното изгаряне на пластмасови отпадъци и че това ще помогне за намаляване на търсенето на ново гориво. 

Сега компанията ще увеличи производството в Skive и планира да изгради повече заводи. По-рано Quantafuel каза, че има визия да увеличи производството до 100 пъти през следващото десетилетие.