Инвестиционните банки се позиционират по-добре от традиционните заeмодатели в кризата

Най-големите банки в света се фокусират върху трейдинга и инвестиционните дейности

19:00 | 8 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Коронавирусът остави огромна следа върху световната банкова индустрия, причинявайки значителен спад в пазарната капитализация на банките и намалявайки печалбите им през първите месеци на 2020 г. Въпреки това търговията около кризата с COVID-19 помогна на най-големите инвестиционни банки в света да увеличат приходите си от търговия на капиталовите пазари и инвестиционно банкиране и да се позиционират по-добре във времена на икономическа несигурност. Според данните, представени от StockApps, глобалните приходи от инвестиционно банкиране достигат 56,1 млрд. долара през първата седмица на септември, което е 9% увеличение на годишна база.

JP Morgan, Goldman Sachs и BofA Securities генерират 25% от глобалните приходи от инвестиционно банкиране

Преди пандемията в индустрията на инвестиционното банкиране се наблюдаваше забавяне. Търговското напрежение, бавният растеж и ниските лихвени проценти намалиха приходите до 77,8 млрд. долара през 2019 г., което е спад от 3% на годишна база.

През 2020 г. обаче се наблюдава нараствабе на приходите от инвестиционно банкиране, тъй като най-големите банки в света се фокусират върху трейдинга и инвестиционните дейности на фона на безпрецедентна волатилност на фондовия пазар. Тези с по-голям дял на инвестиционно банкиране и трейдърски отдели успяха да се позиционират много по-добре от традиционните заемодатели по време на кризата. 

Анализ по региони показва, че американските банки са свидетели на най-значителния ръст, като печалбите от инвестиционното им банкиране достигнат 30,1 млрд.долара през първата седмица на септември, което е увеличение с 12% на годишна база, разкриват данни на Wall Street Journal и Dealogic. Азиатският пазар на инвестиционно банкиране също се увеличава с 12% на годишна база до приходи от 7.4 млрд. долара приходи. Следват европейските инвестиционни банки със 7% увеличение на годишна база до 11,6 млрд. долара през септември.

Класиране на

Класиране на инвестиционни банки в света към септември 2020 г.  Графика: Dealogic; Wall Street Journal

Като лидер на пазара JP Morgan печели пазарен дял от 9,5% през септември, което е с 0,4% повече на годишна база. Общият доход от инвестиционно банкиране на американския гигант се увеличава с над 640 млн. долара в сравнение със същия период на 2019 г.

Goldman Sachs, втората по големина инвестиционна банка в световен мащаб, постига  4,6 млрд. долара приходи от инвестиционно банкиране към миналата седмица и пазарен дял от 8,3%. Статистиката показва, че базираният в Ню Йорк финансов гигант увеличива печалбата си от инвестиционно банкиране със 700 млн. долара на годишна база.

Като третата по големина инвестиционна банка в световен мащаб BofA Securities достига общо над 4 млрд.долара приходи от инвестиционно банкиране и 7.1% пазарен дял през септември, което е значително увеличение в сравнение с печалба от 3 млрд. долара, и 5.9% пазарен дял спрямо същия месец преди година.

Статистиката сочи, че трите най-големи банки в света са генерирали една четвърт от световните приходи от инвестиционно банкиране от януари до септември с общ пазарен дял от почти 25%.