Икономическата активност във Франция се възстановява на 95% от предкризисните нива

Очакванията са за слабо подобрение на активността до края на годината

11:02 | 8 септември 2020
Обновен: 11:18 | 8 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Икономическата активност във Франция се възстановява на около 95% от предкризисните нива през август, но подобрението ще е малко до края на годината, сочат данни на националната статистическа агенция на страната Insee, цитирани от Bloomberg. 

Огромните публични разходи за заетостта и подкрепа на бизнеса помогнаха на домакинствата да преодолеят най-тежката част от кризата и подхраниха рязкото възстановяване на потреблението след преустановяванеро на ограниченията в края на май. Въпреки че тази подкрепа ще продължи, има несигурност около пандемията и начина, по който потребителите ще продължат да харчат. 

“Спадът в брутния вътрешен продукт беше по-слаб от очакванията, но несигурността около здравната ситуация ни кара да имаме умерени очаквания относно темпа на възстановяване”, посочват от Insee.

Тъй като някои индустрии се изправят пред дългосрочни щети, икономиките по света са изправени пред възможността да не се завърнат напълно към предкризисните нива на активност. Въпросът е дали правителствата ще продължат да предоставят помощ за нежизнеспособните бизнеси, или ще ги оставят да затворят като част от по-дълбоко преструктуриране. 

Insee очаква безработицата да нарасне до около 9,5% до края на годината от 7,1% през второто тримесечие. 

Агенцията се придържа към предишните си очаквания за 9-процентен икономически спад във Франция през тази година и ниво на активността на около 96% от обичайните стойности до края на 2020 г.