Руската икономика се справя добре в коронакризата, очакванията се подобряват

Икономиката на Русия е много по-слабо зависима от външните капиталови потоци, изтъква анализатор

09:46 | 8 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Въпреки че Русия миналата седмица се превърна в четвъртата страна в света, обявила установяването на над един милион заразени с коронавирус от началото на пандемията, икономиката ѝ се справя по-добре в коронакризата спрямо тези на останалите големи развиващи се пазари. Според анализатори перспективите могат да се подобрят допълнително, съобщава Bloomberg. 

“Когато пандемията удари, Русия беше в доста добра форма - ниска инфлация, ниска безработица, стабилен банков сектор и огромни резерви”, заяви София Донетс, икономист на Renaissance Capital. “Ако няма допълнителни шокове, ще има вълна на подобрение за перспективите пред руската икономика през тази година”, добавя тя. 

Очакванията са

Очакванията са икономическото свиване в Русия да е по-малко в сравнение с много други страни. Графика: Bloomberg 

Прогнозата на Renaissance за икономиката на Русия е сред най-оптимистичните, като очакванията са за спад от 3,3% през тази година и възстановяване от 3,8% през следващата. Дори настоящите изследвания на Bloomberg, които прогнозират свиване от 4,8% през тази година, са за спад по-малък от половината на първоначално очаквания от правителството. 

Кремъл вече се радва на представянето на икономиката, а икономическият съветник на президента Максим Орешкин заяви, че ключови показатели, като заетостта, ще се върнат на предкризисните нива следващата година. Русия дори може да постигне дългосрочната цел на Кремъл да се нареди на пето място сред световните икономики тази година, измерено чрез паритета на покупателната способност, сочат очакванията на Международния валутен фонд. 

“Благодарение на санкциите от 2014 г. Русия сега има много по-малка зависимост от външните капиталови потоци, така че шокът от пандемията засегна икономиката по слабо”, коментира Елина Рибакова от Института по международни финанси във Вашингтон. 

Секторът на услугите в Русия и малкия бизнес, засегнати тежко от ограниченията за овладяване на вируса, са относително малки в сравнение с тези на останалите големи държави.

Някои икономисти обаче очакват мудно възстановяване, тъй като правителството планира да прекрати стимулите си и да затегне бюджета за следващата година. Според руската банка VEB растежът ще бъде около 3% до 2024 г. - под средното глобално ниво. 

Прогнозите са

Прогнозите са за растеж на руската икономика от по 3%. Графика: Bloomberg