Отслабването на рублата разколебава очакванията за свиване на лихвите в Русия

Само турската лира се представя по-слабо от рублата през последните три месеца

19:21 | 4 септември 2020
Обновен: 19:48 | 4 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални с нервен агент от военен клас предизвика най-силната заплаха за нови санкции срещу Русия от месеци насам, удряйки облигациите и валутата на страната. Въпреки че половината икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират намаляване на основните лихви с четвърт процентен пункт на 18 септември, слабата рубла е една от причините гуверньорът Елвира Набиулина да задържи лихвените проценти на сегашните нива, пише Bloomberg.

Само турската лира се представя по-слабо от рублата през последните три месеца. Още преди Германия да призове за координиран отговор след отравянето на Навални, инвеститорите бяха разтревожени от възможността Русия да се намеси в съседен Беларус, където протестиращите призоваха за прекратяване на 26-годишното управление на президента Александър Лукашенко. 

Само турската

Само турската лира се представя по-слабо от рублата през последните три месеца. Графика: Bloomberg

Перспективата за победа на Джо Байдън на президентските избори в САЩ в през ноември също може да означава по-строг подход към Русия от страна на Вашингтон.

"Ако рублата се задържи на сегашното ниво от 75,5-76 рубли за долар, тогава има все по-голям шанс централната банка да остане в режим на изчакване", заяви София Донец, главният икономист на Renaissance Capital. 

Отвъд геополитиката и слабата рубла, има положителни аргументи за пауза.

След последната среща Министерството на икономиката повиши прогнозите си за 2020 г., а икономическият помощник на президента в Кремъл Максим Орешкин заяви, че руският бизнес трябва да се възстанови без нова държавна подкрепа. Индексите, измерващи активността в производствения сектор и в сектора на услугите, надминаха очакванията през тази седмица. Инфлацията, въпреки че все още е под целта, се очаква да продължи да се ускорява през август.

Икономическото възстановяване, заедно с ръста на цените на петрола от април насам, свидетелстват, че фундаментите на Русия са силни. Въпреки че отслабването на рублата в сряда беше най-голямото след пика на пазарните трусове през тази година, всяко облекчаване на напрежението или международните спорове може да предизвика възстановяване. 

„В дългосрочен план подобрените отношения между Русия и Запада биха облагодетелствали значително руските активи“, коментира Йенс Нистед, старши портфейлен мениджър в Emso Asset. „Но през следващите няколко месеца фокусът ще бъде другад е“, добавя той.