Макрон осигурява 100 млрд. евро за рестарт на френската икономика

След обявяване на новината френският индекс CAC 40 се повиши с 1.78%

12:13 | 3 септември 2020
Обновен: 13:00 | 3 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Макрон осигурява 100 млрд. евро за рестарт на френската икономика

Правителството на френския президент Еманюел Макрон разкри дългоочаквания план с икономически стимули на стойност 100 милиарда евро (118 милиарда долара). Френският държавен глава разчита, че планът ще бъде достатъчен за трансформиране на икономиката по-малко от две години преди провеждането на президенстките изборите, пише Bloomberg.

След обявяването на новината френският индекс CAC 40 се повишава с 1.78% към 12:07 ч. българско време. 

Планът, наречен „France Relaunch“, включва субсидии за заплати, намаляване на данъците за бизнеса и финансиране на екологични проекти. Целта на новите стимули е разрешаване на дългосрочни проблеми като слабите инвестиции и създаване на работни места във втората по големина икономика в еврозоната.

Френската икономика

Фискалното рестартиране, голяма част от което беше обявено през лятото, ще бъде разпределено в рамките на две години и е разделено на приблизително равни части между конкурентоспособност, работни места и социални политики и финансиране на прехода към по-екологична икономика.

Това е рисков политически ход за на президента Макрон. Френската икономика беше сред най-тежко засегнатите в Европа от блокирането и първоначалното възстановяване дава сигнали на забавяне. Мерките за запазване на работните места засега са спомогнали за ограничаване на безработицата, но тя може рязко да нарасне през следващите месеци.

На фона на мрачните перспективи за икономиката на Франция, то все по-малко време остава до президентските избори. 

Правителствата в цяла Европа планират допълнителни стимули, тъй като коронавирусът продължава да нанася щети върху икономиките им. В Германия управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел подкрепи планове, позволяващи извънредни дефицитни разходи през следващата година.

Но много страни вече са разтеглили своите финанси. Във Франция извънредни разходи увеличиха външния дълг до 120% от БВП - ниво, за което централната банка предупреди, че не трябва да бъде превишавано от правителството. В допълнение, Франция ще разчита на европейско финансиране до 40 милиарда евро от плана за стимулиране.

Около 15 милиарда евро ще бъдат изразходвани за заетост, включително 7,6 милиарда евро за дългосрочни мерки за запазване на работните места, а също и за обучение за безработни, както и бонуси за наемане на млади хора.

Разходи за екология ще се фокусират върху транспорта с ниски емисии, особено железопътния, както и ремонти, целящи да направят сградите по-енергийно ефективни. Индустриалната част от плана се състои главно в намаляване на данъците върху производството с 10 милиарда евро годишно.

„Това е разумна комбинация за стимулиране на търсенето чрез защита на работните места и дългосрочно предлагане чрез инвестиции“, каза главният икономист на Allianz Людовик Субран. Според него обаче няма непредвидени обстоятелства за подпомагане на бизнеса и домакинствата в отговор на променящата се пандемия. 

Правителството изчислява, че „France Relaunch” ще върне БВП до нивата от 2019 г. през 2022 г., според служители в кабинета на министър-председателя, като същевременно ще има трайно въздействие, което ще повиши потенциалния растеж с един процентен пункт след 10 години.

Приблизително половината от 400 хил. работни места, които правителството очаква да бъдат създадени през 2020 и 2021 г., ще бъдат част от плана за стимулиране. Още 300 хил. позиции ще бъдат спасени чрез комбинация от спешни и дългосрочни мерки за подкрепа на трудовия пазар.