Мексико иска да забрани "бързите храни" за деца заради пандемията

Правителствени и местни власти атакуват в унисон проблемите с наднормено тегло на подрастващите

09:48 | 2 септември 2020
Обновен: 09:48 | 2 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сенатори от управляващата партия на Мексико „Морена“ предлагат забрана на продажбата на газирани напитки и "бързи храни" на непълнолетни, съобщава Bloomberg.

Предложението, което вече е подкрепено от 37 сенатори, включва увеличение на данъка върху газираните напитки, познат още като IEPS, от 1,26 песо на 5 песо за литър. Информацията е публикувана във сенатския вестник.

През изминалите седмици законодатели в мексиканските щати Табаско и Оахака одобриха подобни инициативи. В различните щати на мексиканската държава се обмислят подобни предложения, тъй като пандемията от коронавирус подчерта значението на болести, свързани с наднормено тегло, високо кръвно налягане и диабет.

Предложението на „Морена“ съдържа и увеличение на данъка върху висококалоричните неосновни храни от 8% на 25 на сто, като продажбата на тези хранителни продукти ще бъде забранена в районите на държавни и частни училища.

„Всички сме наясно, че излагането на тези здравословни рискове започва през детството и знаем, че огромните проблеми на нашето общество, свързани с наднормено тегло, диабет и хипертония са вследствие консумацията на полуфабрикати с високо съдържание на мазнини, сол и захар“, гласи документа, публикуван в сенатския вестник.