Continental поставя под риск 30 хил. работни места заради кризата

От компанията обясняват, че индустрията е изправена пред най-голямата криза от 70 години

18:34 | 1 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Continental планира съкращения и премествания в други звена на 30 000 работни места, за да намали разходите си с повече от 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) годишно, предприемайки пореден ход за преструктуриране на компанията на фона на увеличаващия се натиск от коронавируса върху автомобилната индустрия, съобщава Bloomberg.

Около 90% от мерките за преструктуриране ще бъдат приложени до 2025 г., заяви Continental. Вътрешните й германски операции ще бъдат силно ударени, като около 13 000 позиции ще бъдат преместени в други райони или изцяло елиминирани.

"Индустрията е изправена пред най-голямата криза от 70 години и доставчиците на части са „особено силно засегнати“,  заяви главният изпълнителен директор на Continental Елмар Дегенхарт.

Автомобилната индустрия пострада тежко от Covid-19, като в същото време се сблъсква непрестанно с натиска да инвестира в нови технологии, тъй като ерата на двигателите с вътрешно горене постепенно се приближава към своя край, докато расте интересът към услугите за споделено използване на автомобили.

Компанията, която вече се беше насочила към промени преди пандемията от Covid-19, засягащи работните места на 20 000 служители, се стреми да постигне нова цел за ограничаване на разходите до 2023 г.

Новината предизвика спад в цената на акциите на Continental, като към 15.13 ч във Франкфурт – акциите се търгуваха с 2.9% по-евтино. Вторият най-голям доставчик на автомобилни части в Европа е загубил повече от една пета от стойността си тази година.

Тенденцията показва, че колебливото възстановяване на търсенето за автомобили започва да губи инерция. През август продажбите на автомобили намаляват във Франция и Италия, като изтриват ръстовете, постигнати през предходните месеци.

Continental отказва да предоставя прогнози за цялата година, позовавайки се на нестабилността на пазара. Германският автомобилен гигант заяви, че не очаква глобалният пазар да се върне на нивото от 2017 г. до средата на десетилетието.

Производителят, в който работят около 232 000 души от целия свят, включително 59 000 в Германия, заяви, че продължаващото преструктуриране е засегнало вече около 3000 позиции. Представители на служителите реагираха гневно на последните съкращения и поискаха по-справедливи и балансирани мерки.

"Това е тежък удар", заяви Хасан Алак, лидер на най-големия профсъюз на Continental.  Според него в комбинация с управленските грешки от последните години, като преувеличени цели за растеж, проблеми с качеството и отписвания на няколко милиарда долара, излиза наяве страховита картина.