Мащабните стимули движат икономическото възстановяване на Канада

През юни БВП на Канада отчита ръст от 6.5%

13:19 | 29 август 2020
Обновен: 13:22 | 29 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо. Снимка: James Park/Bloomberg
Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо. Снимка: James Park/Bloomberg

Домакинствата в Канада се съвземат от тежката криза в страната в резултат от пандемията със стимули от страна на правителството, които подкрепят възстановяването на икономиката, пише Bloomberg в свой анализ.

Брутният вътрешен продукт на страната се понижи с 38.7% на годишна база през второто тримесечие на тази година, а през първото тримесечие спадът бе 8.2%, показват данни на Канадската статистическа служба. Но доходите на домакинствата се увеличават благодарение на държавната помощ.

Данните показват, че агресивната политика за подкрепа на домакинствата в условията на пандемия от страна на министър-председателя Джъстин Трюдо компенсира за влиянието на рецесията върху семейните финанси. Това допринася за бързото възстановяване на икономиката и ограничаването на потенциалните щети в дългосрочен план. Все още на преден план остава въпросът дали това е достатъчно, за да може икономическите показатели да се върнат до нормалните нива от преди пандемията.

Второто тримесечие вероятно ще остане в историята като най-лошото досега. Но месечните данни за брутния вътрешен продукт подкрепят тезата, че рязкото възстановяване на икономиката е напът да започне. През юни БВП на Канада отчита ръст от 6.5%, а през юли покачването е 3%.

„Изглежда, че темпът на възстановяването не отговаря на очакванията на канадските политици, които смятаха, че то не може да се случи толкова бързо“, коментира Дерек Холт, икономист в Bank of Nova Scotia.

“Подобрението във финансовото състояние на домакинствата допринася за силните данни за БВП, които започнаха от май. Това трябва да стимулира и потребителските разходи през второто полугодие“, пишат в доклад до инвеститорите Джозелин Пакет и Кайл Дамс, икономисти в National Bank Financial.

Засега перспективите са добри. Цените на петрола се възстановиха, пазарът на недвижими имоти в страната отново процъфтява на фона на исторически ниски лихви.