Аржентина ще въведе данък за най-богатите

Т.нар. данък "солидарност" ще засегне над 12 хил. души в страната, които притежават активи за над 2.7 млн. долара

12:20 | 29 август 2020
Обновен: 12:23 | 29 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Управляващата коалиция в Аржентина планира да въведе данък за най-богатите граждани. По този начин аржентинското правителство ще изпълни една от обещаните леви политики и ще увеличи приходите в държавния бюджет, докато икономическата криза в страната се влошава, съобщава Bloomberg.

Така нареченият данък „солидарност“ ще засегне 12 хиляди души, които притежават активи на стойност над 200 млн. аржентински песо (2.7 млн. долара), се посочва в официално съобщение на пресцентъра на правителството. Законопроектът бе представен в петък.

Данъкът се увеличава до 5.25% за най-богатите граждани, които държат богатството си в активи извън страната, става ясно още от съобщението на пресцентъра на аржентинското правителство.

Предложението е поредният ход на правителството на президента Алберто Фернандес, което вреди на бизнес климата в страната. Кабинетът бе сформиран на 10-ти декември 2019 г. Преди седмица аржентинският президент обяви, че се замразяват цените на интернет, телевизия и мобилни услуги до края на годината. Правителството вече бе замразило цените на над 200 хил. потребителски стоки и направи опит да национализира водещия търговец на соя в страната.

Администрацията на Фернандес трябва да увеличи държавните приходи, за да спре нарастващата фискална дупка, която е причинена от спад в събирането на данъци в резултат от строгите ограничителни мерки срещу коронавируса. Без достъп до кредит, властта в Аржентина разчита на печатането на пари за финансирането на пакетите от стимули в борбата срещу последствията от пандемията.

Лидерите на управляващата коалиция смятат, че новият закон ще доведе до събирането на 300 млрд. песо от данъци, които ще бъдат разпределени за малкия и среден бизнес, медицинско оборудване, което е необходимо в условията на пандемията, и реализирането на инфраструктурни проекти в бедни квартали.

Данъкът „солидарност“ вероятно ще бъде част от преговорите на Аржентина с Международния валутен фонд за нова програма, която ще замени неуспешния спасителен план за 57 млрд. долара. Министърът на икономиката Мартин Гузман през тази седмица изпрати официално писмо до МВФ за започване на преговорите.