Напрежението между САЩ и Китай ескалира

Пекин проведе ракетен тест в Южнокитайско море в отговор на търговски рестрикции, наложени от САЩ върху 24 китайски компании

13:02 | 27 август 2020
Обновен: 13:03 | 27 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Напрежението между Китай и САЩ в оспорвания регион на Южнокитайско море ескалира през късните часове на изминалия ден, след като Пекин изстреля 4 ракети в морето. Изстрелите се случиха по същото време, когато администрацията на президента Тръмп предприе наказателни действия срещу китайски компании, помогнали за изграждането на гранични постове в оспорвания морски регион, пише Bloomberg.

По информация на високопоставен американски военен служител, който пожела да не бъде идентифициран, изстрелите на 4-те средно обхватни балистични ракети са част от широкоспектърни тренировъчни занятия, дело на китайската Народна освободителна армия. Ракетите са паднали в зона между островите Хайнан и Парасел, добави още служителят. Това се случва само два дни, след като американски разузнавателен самолет прелетя в зона без полети в Северния военен окръг на Китай

„Ако обученията са в рамките на международните регулации и норми, то Китай има цялата свобода да ги провежда“, заяви пред репортери Скот Д. Кон, вицеадмирал на американския флот. Той добави още, че САЩ са готови да отговорят винаги на всички потенциални заплахи в региона и ако намесените военни части оперират по професионален начин, то тогава „може да имаме едни и същи кораби в един и същи морски регион“.

Американският министър на отбраната Марк Еспър определи Индо-Тихоокеанския регион като „епицентъра на състезанието за огромна власт с Китай “. Министър Еспър обвини Пекин в нарушение на международното право и милитализиране на Южнокитайско море. Народната освободителна армия на Китай „продължава да се стреми да реализира своя агресивен план за модернизация на армията и за създаването на световен клас войска до края на века“, добави Марк Еспър. „Това неминуемо ще окуражи провокативното поведение на китайските военни части в Южно и Източнокитайско море, както навсякъде другаде по света, където правителството им счете за уместно.“

На 26 август САЩ обявиха налагането на търговски и визови рестрикции на 24 китайски компании, чиито усилия са помогнали за „връщането и милитализирането на оспорвани гранични постове“ в конфликтния морски регион, според  изявление на американското търговско министерство. Най-изявената от тези компании е държавната China Communications Construction, която е и най-големият строител на проекти по програмата на президента Си Дзипин „Един пояс, един път“. Днес акциите на компанията се сринаха с 5.6% на борсата в Хонконг.

Според администрацията на президента Тръмп е налице засилваща се китайска кампания за доминиране на богатия на ресурси южнокитайски морски регион и близките по-малки държави. Миналия месец американският държавен глава изрично отхвърли за първи път претенциите за морско териториално разширяване на Китай и изпрати самолетоносачи в региона да провеждат военни учения.


По-строга позиция на американския държавен глава по отношение на Китай е ключов елемент от кампанията му за преизбиране, дори и когато двете държави се стремят да поддържат първата фаза от търговското споразумение, постигната в началото на тази година.


Подобни ракетни тестове от страна на Китай бяха проведени през юли 2019. Грег Полинг, директор на Азиатската инициатива за морска прозрачност и член на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон заяви, че последният ход на китайците е премерена стъпка.


„Както при по-голямата част от външната политика на Китай напоследък, целта на действията им е да се даде доказателство за сила на местната аудитория и на по-малките съседи, а не всъщност да кажат на САЩ нещо, което те не знаят“, казва Полинг. „Пекин внимаваше да го направи в приемливи граници - стреля в неоспорвани води край южния бряг с надлежно предизвестие.“

Обявявайки мерките срещу China Communications Construction и другите компании, министърът на търговията Уилбър Рос заяви, че предприятията „играят важна роля в провокативното строителство на Китай на изкуствени острови в региона и те трябва да бъдат подведени под отговорност“. По-рано през деня Виетнам призова Китай да отмени тренировките си тази седмица в близост до Параселските острови, като заяви, че Пекин нарушава суверенитета на страната.

"Съединените щати, съседите на Китай и международната общност изобличиха претенциите за суверенитет на Китайската комунистическа партия, насочени към Южнокитайско море и осъдиха изграждането на изкуствени острови за китайските военни", добави още търговският министър на САЩ.

В свързано изявление държавният секретар Майк Помпео обяви, че САЩ ще наложат визови ограничения на китайски лица, които са „отговорни или са съучастници в мащабната рекултивация, строителство или милитаризация на сушата в Южнокитайско море“.

Високопоставен служител на Държавния департамент, заяви пред репортери, че визовите ограничения са "просто началото" на по-голямо наказание срещу Китай, заради действията им в Южнокитайско море. Официалният служител насърчи и други държави да предприемат подобни мерки срещу Пекин, за да се усложни извършването на задграничен китайски бизнес.

Постъпките на Белия дом се разбират в Китай като политически мотивирани, поради настъпващите през ноември президентски избори. Това мнение изрази Ван Хуeйао, съветник на кабинета на Китай и основател на Центъра за Глобализация, като отбеляза, че бизнесите и в  двете страни отчаяно искат да продължи да работят заедно."

China Communications Construction участва в проекти по целия свят - от Шри Ланка до Пакистан и Италия. Непосредственото въздействие от рестрикциите върху компанията остава неясно, се посочва в писмо от Eurasia Group.

„Незабавният отговор на Китай ще бъде строг, но премерен“, се посочва още в писмото. „В този конкретен случай “черният спискък“ на търговското министерство е по-слаб инструмент в сравнение със санкциите на Министерството на финансите, но Китай все още може да отговори с реципрочни мерки срещу американски лица.“