10 стъпки как да станете успешен трейдър

08:00 | 27 август 2020
Обновен: 13:35 | 27 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Търговията на финансовите пазари може да бъде изключително доходоносна за инвестиционни банки, финансови институции и някои индивидуални трейдъри и именно това е и една от основните причини професията трейдър да е толкова привлекателна за много хора по света.

Думата трейдър от английски означава търговец на финансовите пазари и в повечето случаи се свързва със служител на финансова институция, който прави поръчки за покупка или продажба на различни финансови активи. Целите на един трейдър може да са две:

Хеджиране  на вече готова експозиция

- Спекулация с цел печалба

Някои могат да сбъркат работата на трейдър и инвеститор, тъй като дейностите, които извършват са много сходни. Все пак има една основна разлика и това е, че трейдърите се опитват да стигнат до печалби като държат своите позиции отворени в по-кратък период от време, докато инвеститорите имат по-дългосрочен хоризонт.

Трябва да отбележим и че според това за кого работят трейдърите могат да бъдат разделени на:

1. Институционални трейдъри – търгуват от името на институция (банка, фонд, компания и тн)

2. Индивидуални трейдъри – търгуват от собствено име или името на близки и познати

В същото време трейдърите могат да оперират на различни финансови пазари като:

- Форекс пазар (валутни двойки като EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, EUR/RUB и др)

- Фондов пазар (акции, облигации, индекси, ETF-и)

- Пазар на суровини (злато, сребро, платина, петрол, памук и др)

- Криптовалути (Биткойн, Етериум, Рипъл и др)

Отдолу ще намерите графика на цената на най-търгуваната валутна двойка в света EUR/USD, за да придобиете визуална представа как точно изглеждат граафиките на финансовите инструменти.

Адмирал

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5

Професията трейдър е много търсене от множество хора по света поради неограничените възможности за печалби, липса на фиксирано работно време (основно при индивидуален трейдър) и това, че можете да работите от почти всяко място на земята, на което има връзка с интернет. Все пак, както при всеки останал бизнес има успешни и неуспешни трейдъри като неуспешните често са повече.

Но да разгледаме 10 стъпки, които могат да Ви помогнат да се превърнете успешен трейдър и да подобрят представянето Ви на финансовите пазари.

Стъпка №1: Не отлагайте

Може да Ви звучи прекалено но това е първата стъпка, която ще Ви насочи към успешна кариера, в която и да било област. Успешните хора никога не оставят за утре, това което могат да свършат днес, затова и Вие не го правете. При търговията на финансовите пазари това правило е дори още по-важно, тъй като е добре да се възползвате от всяка една възможност, която пазарите Ви предоставят.

Стъпка №2: Започнете обучение

Една от най-важните стъпки към превръщането Ви в успешен трейдър е обучението. Една добро начало е да се запишете на безплатен курс за начинаещи, разровете сe за материали в онлайн пространството и си купете няколко книги по темата. Това, което трябва да запомните тук е, че няма да станете успешне трейдър за няколко дни, това ще отнеме време, точно както и в останалите области в живота.

Освен това не ставайте жертва на онлайн измами, които Ви обещават бързи резултати.

Стъпка №3: Практикувайте

Всички знаете, че практиката Ви прави по-добри. Следователно открийте си демо сметка и започнете да практикувате търговия на финансовите пазари без да рискувате собствена капитал. Дори да не разбирате напълно какво точно правите, просто се опитайте да получите представа от платформата за търговия и да тествате това, което тя предлага.

Стъпка №4: Опознайте пазарите

Опитайте търговията на различни финансови пазари още докато сте на демо сметка, за да откриете най-подходящите за Вас. Въпреки това не прекалявайте с времето, което прекарвате на демо, тъй като подобен тип безрискова търговия може да създаде фалшиво чувство за спокойствие на пазарите, което би Ви изиграло лоша шега при реалната търговия в последствие.

Стъпка №5: Налични средства, лични цели, толерантност към риск

Определете:

- Наличните средства за търговия

- Личните финансови цели

- Персоналната толерантност към риск

Тези три показателя, които са строго индивидуални за всеки един бъдещ трейдър, ще бъдат в основата на Вашата стратегия и стил на търговия, независимо към кой финансов пазар сте се насочили.

Добре е да не инвестирате средства, които не можете да си позволите да загубите, но и не подхождайте към капитала, който сте вложили като към пари за губене.

Стъпка №6: Изберете стил на търговия

За да станете успешен трейдър ще имате нужда от ясна визия. Това, което се има предвид под ясна визия, е, че трябва да имате добра представа за възможните пазарни движения и съответните действия, които трябва да бъдат предприети.

Има много видове стилове на търговия, както и стратегии за търговия. Можете да изберете стил между:

- скалпър

- дей тредър

- суинг трейдър

- позиционен трейдър

- инвеститор

По-важното обаче е да се разработи стратегия, в която трейдъра да се чувства комфортно и съобразена с времето, което можете да отделите за търговия, както и със споменатите по-горе три показател (средства, цели, толерантност към риск). Разработването на такава стратегия може да е процес от типа проба-грешка, който отнема не малко време и търпение.

Стъпка №7: Започнете с един инструмент

Независимо дали ще търгувате валутни двойки, индекси, акции, криптовалути или други финансови инструменти е препочъчително първоначално да се фокусирате върху само един. Може да се този, който най-много Ви е допадна по време на демо търговията или този, който е най-близко до Вас (местната валута, компания, за която работите и тн).

Стъпка №8: Контролирайте емоциите си

Емоциите могат да провалят и най-добрия трейдър. Именно емоционалните решения ще са един от най-големите Ви врагове на финансовите пазари. Просто не ги правете, опитвайте се да контролирате емоциите си максимално.

Ако се почувстватe загрижен и притеснен това може да има своя ефект върху търговията, но не следвайтe емоциите си. Чувството на паника, алчност или вълнение е сигурен начин да разрушитe търговската си кариера. Вместо това поддържайтe логичен и практичен подход към търговията на финансовите пазари.

Стъпка №9: Бъдете в крак с пазарите

Още една стъпка към успешната кариера на трейдър е това да останете в крак с основните събития на пазарите. Някои големи движения на финансовите пазари са предизвикани от икономически новини, изказвания на централни банкери, политически събития, очаквания за бъдещи събития и тн.

Важно е Вие да останете в час с най-актуалната информация за пазарите или поне тази, която касае търгуваните от Вас финансови инструменти.

Стъпка №10: Водете си дневник

Учете се от грешките си. Това послание може да бъде внедрено дълбоко в търговията на финансовите пазари. Записвайте успехите и неуспехите си, както и всички ключови грешки и положителни стъпки, които сте предприели, за да постигнете желаната печалба. Това може да е важна стъпка към успеха на пазарите.

Дневникът е перфектната възможност бързо и лесно да откриете грешките си и да не ги повтаряте повече. От него лесно може да разберете при какви пазарни условия търгувате по-успешно и при кои изпитвате затруднения, както и на кои финансови инструменти Вашата стратегия се представя по-добре и на кои по-зле.

Това бяха стъпките, които могат да Ви водят към успешната кариера на трейдър на финансовите пазари. Разбира се към тях могат да добавени и още, но тези са напълно достатъчни, за да може един начинаещ търговец да се насочи по пътя на успеха.