ООН отхвърля искането на САЩ за санкции срещу Иран

Дали САЩ могат да активират механизма за възстановяване на санкциите е спорно

12:10 | 26 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Американският държавен секретар Майк Помпео. Снимка:  Greg Nash/The Hill/Bloomberg
Американският държавен секретар Майк Помпео. Снимка: Greg Nash/The Hill/Bloomberg

Съветът за сигурност на ООН отхвърли искането на САЩ за възстановяване на санкциите срещу Иран. Посланикът на Индонезия Диан Трианся Джани, чиято страна в момента е председател на Съвета, заяви, че "не е в състояние" да продължи американската инициатива. Основната причина, която той посочи във видеоконференция на съвета, е липсата на консенсус, пише Die Zeit.

13 от 15-те държави членки на Съвета за сигурност по-рано се изказаха в писмо до индонезийското председателство срещу инициативата на САЩ. Единствено Доминиканска република подкрепи инициативата. Правителството на САЩ иска да възстанови санкциите срещу Иран от времето преди ядрената сделка през 2015 г. То обвинява Иран в сериозни нарушения на международното ядрено споразумение, което трябва да попречи на Иран да изгради атомна бомба.

Дали САЩ могат да активират механизма за възстановяване на санкциите е спорно. Противниците на предложението твърдят, че САЩ не са упълномощени да го правят, защото едностранно са се оттеглили от споразумението през май 2018 г. Правителството зад океана контрира тези твърдения с това, че има законно право за това, тъй като през 2015 г. САЩ са включени в резолюцията на ООН за ядреното споразумение.

Американският държавен секретар Майк Помпео поиска от Съвета за сигурност да активира механизма за възстановяване на санкциите в четвъртък. След искането на Помпео правителствата на Германия, Франция и Великобритания декларираха, че САЩ не са упълномощени за този ход. Помпео обвини европейските държави, че са "на страната на аятоласите", религиозните и политическите лидери на Иран.

Американското правителство стартира инициативата за активиране на механизма, след като се провали в Съвета за сигурност с проект на резолюция за удължаване на оръжейното ембарго на ООН срещу Иран, изтичащо през октомври.

Под влиянието на президента на Доналд Тръмп САЩ обтегнаха отношенията си с Иран през последните години. След като САЩ се оттеглиха от ядрената сделка, американското правителство наложи значителни санкции на Техеран.

Подобно на САЩ, Франция и Великобритания са постоянни членове на Съвета за сигурност. Германия за момента е временен член. Трите европейски държави са сред страните, подписали ядреното споразумение с Иран.