Ким Чен Ун: Северна Корея трябва да се подготви за ударите на пандемията

Властта в Пхенян все още не е потвърдила нито един случай на Covid-19 в страната

12:35 | 26 август 2020
Обновен: 12:35 | 26 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка: Bloomberg
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка: Bloomberg

Северна Корея трябва да се подготви за опасностите, пред които страната ще се изправи, заради пандемията от коронавирус. Това заяви лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун по време на среща на управляващата партия. Публичната му поява се случва след различни спекулации за здравословното му състояние, съобщава BBC.

Северна Корея не е потвърдила нито един случай на коронавирус. Смята се, че огнище на заразата в Северна Корея ще има пагубен ефект върху страдащата икономика на азиатската страна.

На събранието на Политбюро Ким Чен Ун заяви, че държавата изпитва определени трудности в опитите си да държи вируса извън територията на Северна Корея. Властта в Пхенян вече дълго време твърди, че няма нито един случай на коронавирус в страната. Но редица наблюдатели и експерти се съмняват във верността на тези данни. Държавните медии спряха да повтарят, че няма потвърдени случаи от няколко седмици.

След съмнения за случай на Covid-19 в страната, бяха въведени строги ограничителни мерки в граничен град в близост до Южна Корея.

Междувременно се очаква тайфунът Бави да удари страната по-късно през тази седмица.Той може да причини сериозни щети в Северна Корея. През август проливните дъждове предизвикаха тежки наводнения. А сега метеорологичният център на BBC прогнозира тежки бури и обилни валежи само седмици преди прибирането на есенната реколта.

Близо 10 млн. души в Северна Корея страдат от недостиг на храна, показват данни на ООН. Това означава, че те разчитат предимно на своята реколта. А тези хора не могат да си позволят още щети върху реколтата.

Световните таблоиди в повечето си публикации акцентират върху здравословното състояние на Ким Чен Ун, но в държавата има и по-големи проблеми. Северна Корея и нейните 25 млн. жители очевидно не са в добро състояние.