Нюйоркската прокуратура заведе иск срещу компания на Доналд Тръмп

Според главният прокурор на щата стойността на активите на Trump Organization е била изкуствено преувеличена

13:13 | 25 август 2020
Обновен: 14:24 | 25 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Trump Tower. Снимка: Bloomberg
Trump Tower. Снимка: Bloomberg

Генералният прокурор на Ню Йорк заведе запечатан иск срещу компанията на президента Доналд Тръмп, сина му Ерик и личния му адвокат в опит прокуратурата да наложи спазването на следствена призовка, съобщи The Wall Street Journal.

Конфеденциалният иск e заведен срещу Trump Organization, както и срещу Ерик Тръмп и Шери Дилън - данъчен адвокат от от Morgan, Lewis & Bockius. Жалбата беше внесена в понеделник в щатския съд в Манхатън. Пълният й текст не беше налице веднага.
Според писмо от 21 август до съда, внесено заедно със запечатания иск, главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс настоява за спазването на следствена призовка.

Разследването започва още през март 2019 г., когато Майкъл Коен - бившият личен адвокат на президента и бивш ръководител на Trump Organization, предостави на Конгреса копия от финансовите отчети на компанията на американския държавен глава. Според свидетелските показания на Коен стойността на активите е била надута изкуствено с цел осигуряване на изгодни заеми и данъчни облекчения. Другите високопоставени служители в Trump Organization са отказали да свидетелстват и сътрудничат чрез предоставяне на документация. Доводът им се изразява в "конфиденциалния характер на комуникациите и претенции, отнасящи се до прекалено широкия спектър на разследването". Държавните прокурори заявиха, че са призовали Ерик Тръмп през май, но по-малко от два дни преди насрочения му разпит на 22 юли, адвокатите на Trump Organization са отменили срещата.

По думите на помощник-главният прокурор е било наложително детайлите около разследването да останат поверителни, за да не се компрометира разследването или да се причини вреда на репутацията на подсъдимите или свидетелите.

Службата на Летиша Джеймс „не е приключила с разследването си и не е постигнато решение дали установените до момента факти са в нарушение на приложимите закони“, се посочва в писмото на прокуратурата.

До момента се знае, че са изготвени седем призовки и се инспектират хиляди документи, свързани с няколко имота на Trump Organization, включително имението Seven Springs в окръг Уестчестър, щата Ню Йорк. В допълнение се разследва и Trump National Golf Club в Калифорния. Според прокуратурата нюйоркското имение е генерирало приспадане на данък върху доходите в размер на 21,1 милиона долара, а това в Калифорния - на 25 милиона долара. В документацията се споменава сграда на Уолстрийт, закупена със заем от 160 милиона долара, от които 20 милиона долара са били лично гарантирани от Доналд Тръмп. Разследва се и Trump International Hotel и Tower Chicago - хотелски и жилищен комплекс.

Говорителката на Trump Organization определи казуса като „несъстоятелен“ и заяви, че компанията не е направила нищо грешно.

„Докато ние се опитваме да съдействаме добросъвестно с разследването на всяка крачка, продължителният тормоз на главния прокурор срещу компанията, особено когато наближаваме изборите (включително подаването на този иск в първия ден на Републиканската национална конвенция) отново потвърждава, че това разследването е изцяло политическо“, посочва тя в изявление.

Поверителността около делото е необичайна особеност за Летиша Джеймс, която е член на Демократическата партия и явен критик на Доналд Тръмп. Още повече, че преди време нейната институция успя да осъди президента и децата му за неправилно управление на средствата в благотворителната организация на държавния глава.