Charite: Тестовете показват, че Алексей Навални е бил отровен

Той е в изкуствена кома от четвъртък, лекува се с атропин

18:18 | 24 август 2020
Обновен: 18:40 | 24 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тестовете показват, че Алексей Навални е бил отровен, заяви германската болница, която го лекува, цитирана от Bloomberg.  

Навални е в тежко, но стабилно състояние, се казва в изявление от понеделник на берлинската болница Charite.  

Критикът на Кремъл беше евакуиран от Русия в събота. Той е в изкуствена кома от четвъртък, след като се разболя в самолет, който се връщаше в Москва от Томск.   

Лекарите откриха доказателства за отравяне чрез вещество, свързано с инхибиторите на холинестеразата. Конкретното вещество не е известно в момента и ще се наложи да бъдат направени допълнителни тестове, заяви Charite.  

Пациентът се лекува с антидота атропин. Резултатът от заболяването остава несигурен и дългосрочните последици, особено в областта на нервната система, не могат да бъдат изключени към този момент, казаха от болницата. 

44-годишният Навални е бил на среща с местни активисти и кандидати от опозицията преди регионалните избори, определени за септември. Внезапното му разболяване предизвика съмнения, след като поредица от критици на Кремъл станаха жертва на отравяне през последните години.  

Германия повтори искането си руските власти да предоставят пълно обяснение за случилото се с Навални. Главният говорител на канцлера Ангела Меркел, Щефан Зайберт, заяви, че това обяснение трябва да бъде „с най-малките подробности и с пълна прозрачност“. 

„Подозрението е, че някой е отровил Навални. За съжаление има един или два други подобни примера от най-новата руска история“, заяви Зайберт на редовна пресконференция в Берлин. "Ето защо светът приема това подозрение много сериозно", каза той.