Tesco създава 16 000 постоянни работни места заради бум на онлайн продажбите

Позициите са в допълнение към 4000 длъжности, които вече са създадени след появата на Covid-19

15:10 | 24 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Tesco планира да създаде 16 хил. нови работни места в своя онлайн бизнес, подчертавайки разрастването на електронна търговия, което ликвидира работни места в търговските райони на Великобритания, пише Bloomberg.  

Най-големият британски оператор на супермаркети заяви, че работните позиции са в допълнение към 4 хил. постоянни длъжности, които вече са създадени след появата на Covid-19. Голяма част от работните места ще бъдат заети от работници, присъединили се към екипа временно по време на пандемията, съобщава Tesco.  

Социалното изолиране, започнало през март, ускори растежа на онлайн продажбите на фона на голямото запасяване с храни и на това, че потребителите не са склонни да се върнат в магазините след разхлабването на мерките.  

Новите работни места в Tesco включват 10 000 сортировачи за клиентските поръчки и 3000 доставчици, се казва в съобщението на компанията. 

Marks & Spencer Group, който продава храни, дрехи и стоки за дома, заяви миналата седмица, че ще съкрати 7 000 работни места. Така общият брой на загубените работни места в сектора на продажбите на дребно във Великобритания ще надхвърли 35 000 през тази година.