Инвеститорите се притесняват за акциите в САЩ, залагат на Европа

Оптимизмът по отношение на европейските акции още не се отразява в цените им

14:27 | 22 август 2020
Обновен: 14:28 | 22 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фонд мениджърите изпитват притеснения по отношение на американските акции, тъй като те се търгуват на исторически върхове и то по време на криза в изборна година, но Европа може да се окаже тяхното спасение, пише Bloomberg.

Инвеститори от BlackRock до Manulife Investment Management казват, че координираният и бърз отговор на пандемията в региона е добра причина за увереност въпреки факта, че европейските акции се задържат на нивата си от началото на юни.

Оптимистичните оценки по отношение на Европа показват, че регионът може да се разглежда като алтернатива на САЩ, където оценките на акциите изглеждат прекалено големи, а напрежението с Китай нараства. Изборите през ноември също се отразяват на настроенията.

„Ако сравните предстоящите рискови събития, Европа е сравнително спокойна икономика в сравнение със САЩ, Великобритания и Китай“, коментира Питър Чатуел от Mizuho International.

Неотдавнашно проучване на Bank of America установи, че Европа вече е най-предпочитаният регион и инвеститорите държат най-голям дял от европейски акции от 2018 г. насам. Vanguard FTSE Europe ETF е привлякъл близо 500 млн. долара през август, като е напът да отбележи най-добрия си месец от януари.

През юни BlackRock повиши оценката си за европейските акции и намали експозицията си към САЩ.

„Видяхме голямо рали при американските компании с голяма пазарна капитализация, така че търсим начин за диверсификация“, заяви Киран Ганеш, управляващ директор на UBS Global Wealth Management.

Целият този оптимизъм обаче все още не се вижда в цените на акциите. Книжата в Азия и САЩ са близо до рекордните си стойности, но индексът Europe Stoxx 600 все се намира на 15% под върховете си от преди пандемията.

Въпреки че има много оптимизъм по отношение на Европа, това не означава, че инвеститорите са прави. Прогнозите за догонващо рали в Европа нееднократно не се реализираха през годините, а проблемите около пандемията и ограниченията за пътуване заплашват крехкото икономическо възстановяване.

Все пак инвеститорите казват, че пазарът е евтин, а данните показват, че европейските акции са готови за по-бързо възстановяване на печалбите. Според оценките на Bloomberg растежът на печалбите сред компаниите от Stoxx 600 ще бъде 36% през 2021 г. в сравнение с 24% за тези от S&P 500.

Някои стратези посочват и еврото като възможен бичи катализатор.

„Налице е и разбиране, че Европа като цяло е свършила по-добра работа в управлението на кризата в Covid“, смята Нейтън Тхофт от Manulife Investment Management.