Председателят на VW урежда поредното дело за манипулация на пазара

Ханс Дитер Пьоч ще плати 1,5 милиона евро, като сумата ще бъде покрита от VW

17:21 | 20 август 2020
Обновен: 17:21 | 20 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Председателят на борда на директорите Volkswagen Ханс Дитер Пош. Снимка: Bloomberg
Председателят на борда на директорите Volkswagen Ханс Дитер Пош. Снимка: Bloomberg

Председателят на борда на директорите на Volkswagen (VW) Ханс Дитер Пьоч урежда дело за манипулация на пазара, според което той и други бивши ръководители са информирали пазарите твърде късно за последиците от "дизелгейт" за Porsche Automobil Holding - мажоритарен акционер на VW.  Пьоч се съгласява да плати 1,5 милиона евро (1,8 милиона долара), за да приключи делото, заявява говорител на прокурорите в Щутгарт по телефона, цитиран от Bloomberg.  

 

Разследващите също слагат край на проучването срещу бившия изпълнителен директор на VW Матиас Мюлер, който по това време също е в борда на Porsche. Въпреки това разследването срещу Мартин Винтеркорн, бившият изпълнителен директор на двете компании, ще продължи.  

„Надзорният съвет на Porsche Automobil Holding все още е на мнение, че членовете на борда не са нарушили задълженията си. Обвиненията са неоснователни. Съветът, след щателно разглеждане, реши да покрие сумата, която Пьоч трябва да плати“, се казва в съобщение на компанията.  

Това е второто разследване срещу Пьоч. Миналата година той и изпълнителният директор на VW Херберт Дийс се съгласиха да платят 4,5 милиона евро за прекратяване на наказателното дело в съд в Брауншвайг, след като прокурорите там обвиниха тях и Мартин Винтеркорн, че  забавят информирането на пазарите за американското проучване за манипулиране на дизелови двигатели. VW реши да покрие и тези глоби.  

Дизеловият скандал, разкрит от американските регулатори през септември 2015 г., коства на най-големия автомобилен производител в света над 30 милиарда евро. Делата от недоволни инвеститори и някои потребители все още текат.