Турската централна банка запази непроменени основните лихви въпреки отслабващата лира

Инвеститорите очакват турската валута да остане сред най-нестабилните в света

15:26 | 20 август 2020
Обновен: 15:27 | 20 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската централна банка остави непроменени основните лихвени проценти на заседанието си в четвъртък, рискувайки по-голяма волатилност на лирата, съобщава Bloomberg. 

Комитетът по паричната политика запази едноседмичната репо лихва на ниво от 8,25% в рамките на трети пореден месец, което отговаря на очакванията на повечето анализатори, допитани от Bloomberg. Според повечето експерти обаче натискът върху лирата и влошените перспективи за инфлацията изискват увеличаване на лихвите. 

Представителите на комитета заявиха в изявление, че ще продължат да поддържат “мерките за ликвидност”. Турската лира отслабна след решението, изтривайки по-ранните си ръстове спрямо долара. 

„Постепенното нормализиране на специфичните за пандемията финансови мерки и последните затягащи стъпки, предприети с цел управление на ликвидността, трябва да подкрепят макрофинансовата стабилност“, посочват представители на централната банка. „Въпреки това в зависимост от хода на пандемията, несигурността по отношение на условията на вътрешно и външно търсене остава значителна“, добавят от институцията. 

Гуверньорът на Турската централна банка Мурат Уйсал вероятно ще продължи да избягва промяна на основните лихви, която рискува гнева на президента Реджеп Ердоган. Турският лидер смята, че увеличаване на лихвите ще доведе до ускоряване на инфлацията. Повечето икономисти и централни банки по света смятат, че обратното на това твърдение е вярно. 

Ердоган повтори вижданията си този месец, въпреки че лирата се понижи до рекордно ниско ниво спрямо долара. Валутата е третата най-слабо представяща се на развиващите се пазари, като отслабва с около 19% спямо долара през тази година. 

Стойността на лирата се понижи с 0,9% до 7,35 лири за долар следобед в Истанбул, отбелязвайки най-големия спад сред валутите на развиващите се пазари в четвъртък. 

“Отказът за увеличаване на основните лихви, въпреки че пазарните сили предполагат обратното, не трябва да шокира никого”, заяви Саймън Харви, анализатор на Monex Europe. “Дали това е правилното решение на гуверньора Уйсал, ще покаже само времето”, добави той. 

Инвеститорите очакват турската валута да остане сред най-нестабилните в света, като тримесечната ѝ волатилност е втората най-висока в глобален мащаб след тази на бразилския реал.