Електромобил и батерия на лизинг: китайска компания с нов модел на продажби

Предлага се начин за значително намаляване на цената за покупка на електрически превозни средства

17:00 | 20 август 2020
Обновен: 17:01 | 20 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Батериите са един от най-скъпите компоненти на електрическите превозни средства, а увеличаването на цените на суровините, използвани за производството им, може да затрудни поевтиняването на електромобилите. Китайските NIO и Contemporary Amperex Technology целят да намалят този натиск, позволявайки на клиентите си да наемат батерии отделно от колите, намалявайки първоначалните разходи за покупка, пише Bloomberg. 

Подходът позволява на потребителите да закупят само автомобила, съгласявайки се да плащат такси за наем на батерията. Също така те могат да заменят батерията, когато по-нов, подобрен вариант за техния електромобил се появи на пазара. 

Подобен модел може да увеличи потенциалните купувачи на електомобили и да подобри продажбите на производители като NIO, който обяви самостоятелен бизнес за баретии с CATL в Пекин в четвъртък. 

Под новия модел стартовата цена на SUV-а ES6 на NIO без батерия ще бъде малко над 273 хиляди юана (39,5 хиляди долара), а месечните плащания за батерия ще започват от 980 юана. Потребителите могат да избират дали да закупят електромобила с батерия, което ще им струва 343 хиляди юана. 

Т.нар. модел на батерията като услуга може “да намали значително цената за покупка”, заявиха анализатори на Credit Suisse Group AG по-рано тази седмица.

Новото предприятие, което ще се занимава с лизинг, зареждане, поддръжка и модернизиране на батерии, отделно от автомобилите си, ще бъде част ично притежавано от NIO и акумулаторния гигант CATL. Други инвеститори са Guotai Junan Financial Products и подкрепяната от правителството Hubei Science and Technology Investment Group.

Всеки от четиримата собственици ще инвестира първоначално по 200 милиона юана в начинанието, наречено Wuhan Weineng Battery Asset Management Co. Още инвеститори могат да вземат участие, заяви главният изпълнителен директор на NIO Уилям Ли.

Базираната в Шнахай NIO, която тази година получи правителствена подкрепа и кредитна линия от местни банки, отчете положителен брутен марж за пръв път през второто тримесечие. Нейните SUV-ове ES8 и ES6 привличат купувачите след поставянето под контрол на коронакризата в Китай, което насърчи почти трикратния ръст в цената на акциите на NIO през тази година. 

NIO е единственият производител на електрически превозни средства досега, който пуска модели със сменяеми батерии за индивидуални клиенти. 

Wuhan Weineng Battery Asset Management също ще се занимава с продажба на батерии на дребно и едро, рециклиране, мобилно зареждане, изследователска и развойна дейност и съхранение на енергия. За момента предприятието ще обслужва само превозни средства от NIO, въпреки че е отворено за работа с други производители на автомобили, посочва Ли.

Въпреки че NIO повежда в надпреварата за разработване на модела за батерията като услуга, конкуренцията е голяма. Регистрациите на автомобили на Tesla в Китай преминаха 61 хиляди през тази година, докато NIO записа 17702 доставки на автомобили до юли. 

NIO все още няма продажби в чужбина, но, според главния изпълнителен директор на компанията, тя планира да навлезе на европейския пазар през втората половина на 2021 г. , а до 2023-2024 г. - да бъде представена “на основните пазари в света”.